Διεθνή

Η Ευρώπη είναι ενεργειακά επαρκής τον φετινό χειμώνα;

Η Ευρώπη είναι ενεργειακά επαρκής τον φετινό χειμώνα;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ot.gr

Οι δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας

Οι δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας επαναφέρουν το ερώτημα σχετικά με το εάν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς αυτόν τον χειμώνα, αν δηλαδή τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για τη χειμερινή περίοδο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν καθησυχαστική: «Θα είμαστε ασφαλείς αυτόν τον χειμώνα, παρά τον εκβιασμό της Ρωσίας». Καθησυχαστική θέλησε να είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 15 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρώπη δεν θα χάσει φυσικό αέριο, γιατί η ΕΕ κατάφερε να «αντισταθμίσει» τη μείωση κατά «80%» των ρωσικών προμηθειών, η οποία παρατηρήθηκε τους «τελευταίους οκτώ μήνες» .

«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο φθηνότερος, ασφαλέστερος και καθαρότερος τρόπος για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», αναφέρει το σχέδιο δράσης της RepowerEU. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε τεθεί στόχος μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την Eurostat,  ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε, με την πτώση να φτάνει το 20,1%.

Εάν το σχέδιο νηφαλιότητας επέτρεψε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ένα μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης της κατανάλωσης οφείλεται στο υψηλότερο κόστος του φυσικού αερίου.

Επίσης, οι πιο ήπιες θερμοκρασίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο συνέβαλαν σε αυτή τη μείωση. Η συνεχιζόμενη ύφεση της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί ακόμη από τη σφοδρότητα του χειμώνα. Τέλος, θα πρέπει να γίνει πρόσθετη προσπάθεια για τη «διατήρηση» των μέτρων εξοικονόμησης.

Πράγματι, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης μπορούν να δημιουργήσουν ένα «αποτέλεσμα ανάκαμψης», δηλαδή να ενθαρρύνουν την αύξηση της χρήσης μετά την εξοικονόμηση που έχει πραγματοποιηθεί και να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments