Διεθνή

Μπαχμούτ: Δεν «πέφτει» η ουκρανική πόλη – 8 Ταξιαρχίες εναντίον 40.000 Ρώσων πρώην κρατουμένων

Μπαχμούτ: Δεν «πέφτει» η ουκρανική πόλη – 8 Ταξιαρχίες εναντίον 40.000 Ρώσων πρώην κρατουμένων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουλάχιστον οκτώ επίλεκτες ουκρανικές Ταξιαρχίες στέκονται εμπόδιο στα σχέδια της Wagner, αποκαλύπτοντας τις επιχειρησιακές αδυναμίες των Ρώσων μισθοφόρων και υπονομεύοντας την επίδειξη ισχύος στην οποία στόχευαν.

Η επιχείρηση της Ομάδας Wagner για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Για τους Ρώσους μισθοφόρους το Μπαχμούτ είναι εμβληματικό. Εάν καταλάβουν τα συντρίμμια της ερειπωμένης πόλης –10 μίλια νοτιοδυτικά του κατεχόμενου από τους Ρώσους Σεβεροντονέτσκ– η Wagner θα καθιερωθεί ως η εναλλακτική λύση για τις δραστηριότητες του τακτικού ρωσικού στρατού.

Τουλάχιστον οκτώ επίλεκτες ουκρανικές Ταξιαρχίες στέκονται εμπόδιο στα σχέδια της Wagner, αποκαλύπτοντας τις επιχειρησιακές αδυναμίες των Ρώσων μισθοφόρων και υπονομεύοντας την επίδειξη ισχύος στην οποία στόχευαν.

“Τα ρωσικά στρατεύματα και οι μισθοφόροι επιτίθενται αδιάκοπα στο Μπαχμούτ από τον Μάιο”, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Επιτίθενται μέρα και νύχτα, αλλά το Μπαχμούτ αντιστέκεται”.

Οι ουκρανικές ταξιαρχίες στο Μπαχμούτ και στη γύρω περιοχή –δηλαδή, η 60ή και 71η Ταξιαρχία Πεζικού, η 24η, 57η και 58η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η 4η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, η 46η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, η 128η Ταξιαρχία Ορεινών Επιχειρήσεων και άλλες μονάδες– αποτελούν το επίλεκτο τμήμα των στρατευμάτων που διαθέτει το Κίεβο. Στους 10 μήνες πολεμικών επιχειρήσεων, ο ουκρανικός στρατός ενισχύθηκε με νέο και βαρύτερο οπλισμό, ενώ αξιοποίησε την εμπειρία από το πεδίο της μάχης για να βελτιώσει την τακτική του και να διαχειριστεί καλύτερα τις μικρότερες μονάδες του.

Κάθε Ταξιαρχία απαριθμεί έως και 3.000 στρατιώτες και εκατό –ή περισσότερα– τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και όπλα πυροβολικού και drones.

Η μάχη για το Μπαχμούτ μαίνεται. Η ομάδα Wagner εξαπέλυσε νέα επίθεση πριν από δύο εβδομάδες και οι Ουκρανοί αντεπιτέθηκαν την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Έως την περασμένη Τετάρτη οι γραμμές αντιπαράταξης παρέμεναν σταθερές και ο Ζελένσκι επισκέφθηκε “εξπρές” την ουκρανική φρουρά που πολεμά στην περιοχή. Την επόμενη ημέρα, αναχώρησε για την Ουάσιγκτον όπου απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο.

“Πέρυσι, 70.000 άνθρωποι κατοικούσαν στην πόλη του Μπαχμούτ, σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι”, είπε ο Ζελένσκι ενώπιον της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας, στην απουσία μερικών δεκάδων φιλορώσων Ρεπουμπλικάνων που αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου.

“Κάθε σπιθαμή αυτής της γης είναι ποτισμένη με αίμα – ο βρυχηθμός των όπλων ακούγεται κάθε ώρα”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι. “Τα χαρακώματα στο Ντονμπάς αλλάζουν χέρια αρκετές φορές την ημέρα σε σκληρές μάχες, ακόμη και σε μάχες σώμα με σώμα. Αλλά το ουκρανικό Ντονμπάς αντιστέκεται”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ομάδα Wagner θα εγκαταλείψει τις πολεμικές της επιχειρήσεις. Αλλά οι μεγάλες απώλειες –όχι μόνο στις μονάδες Πεζικού, αλλά σε πιλότους– έχουν μειώσει τις πιθανότητες νίκης των Ρώσων μισθοφόρων.

Αφού έχασε μεγάλο μέρος των δυνάμεων που ξεκίνησαν την επιχείρηση κατάληψης του Μπαχμούτ, η Wagner άρχισε από το φθινόπωρο να στρατολογεί χιλιάδες κρατούμενους από τις ρωσικές φυλακές και να τους στέλνει στην πόλη του Ντονμπάς, με ανεπαρκή εκπαίδευση και ελλιπή εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου John Kirby, η Wagner διαθέτει έως και 50.000 μαχητές στην Ουκρανία, 40.000 εκ των οποίων είναι πρώην κρατούμενοι.

Ειρωνεία της τύχης: όσο πλησιάζει στο κέντρο του Μπαχμούτ, τόσο δυσμενέστερη γίνεται η κατάσταση για τη Wagner. “Σφοδρές μάχες έχουν σημειωθεί στον τομέα του Μπαχμούτ από τον Ιούνιο του 2022, αλλά οι γραμμές του μετώπου βρίσκονταν ως επί το πλείστον σε ανοιχτές περιοχές έξω από τα ανατολικά περίχωρα”, εξήγησε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

“Στον πόλεμο έχουν σημειωθεί ελάχιστες παρατεταμένες μάχες μεγάλης κλίμακας σε οικιστικές περιοχές μετά τη ρωσική προέλαση στο Λισιτσάνσκ και στο Σεβεροντονέτσκ τον Ιούλιο του 2022”, πρόσθεσε το Υπουργείο.

Οι μάχες στον αστικό ιστό απαιτούν “εξαιρετικά εκπαιδευμένο Πεζικό και χαμηλόβαθμους αξιωματικούς με ηγετικές ικανότητες”, επισήμανε το βρετανικό Υπουργείο. Οι ουκρανικές Ταξιαρχίες διαθέτουν άρτια εκπαιδευμένο Πεζικό –εν μέρει χάρη στους εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ– και καλούς χαμηλόβαθμους αξιωματικούς, αφού σύμφωνα με το στρατιωτικό τους δόγμα οι θέσεις ευθύνης κατανέμονται σε νεότερους αξιωματικούς και λοχίες και όχι –αποκλειστικά και μόνο– σε γερασμένους συνταγματάρχες και στρατηγούς, όπως συνηθίζεται στη Ρωσία.

Καθώς η μάχη του Μπαχμούτ βρίσκεται στον όγδοο μήνα της και διεξάγεται όλο και περισσότερο εντός του οικιστικού ιστού, οι Ουκρανοί αποκτούν πλεονέκτημα για τη νίκη. “Αυτό το είδος ένοπλης σύρραξης δεν ευνοεί τους ανεπαρκώς εκπαιδευμένους μαχητές της Wagner”, κατέληξε το βρετανικό Yπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments