Διεθνή

Πώς τελειώνει η πανδημία; Το παράδειγμα της Γερμανίας

Πώς τελειώνει η πανδημία; Το παράδειγμα της Γερμανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία απαλλάχθηκε από την πανδημία, αλλά όχι υποχρεωτικά και από τον κορωνοïό.

Από χθες μεταδίδεται η πληροφορία ότι ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ζήτησε την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων εναντίον του κορωνοïού. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία απαλλάχθηκε από την πανδημία, αλλά όχι υποχρεωτικά και από τον κορωνοïό.

Η γερμανική Dueutsche Welle επαναλαμβάνει ρεπορτάζ γερμανικών εφημερίδων που επιβεβαιώνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα πρόκειται να αρθούν: «Λίγες ώρες αφότου ο Κρίστιαν Καραγιαννίδης και ο Κρίστιαν Ντρόστεν, δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στον κορωνοϊό στη Γερμανία, κήρυξαν το τέλος της πανδημίας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ζήτησε την άρση όλων των μέτρων προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση μάσκας στα τρένα και τα λεωφορεία καθώς και η καραντίνα που εξακολουθούν να εφαρμόζουν κάποια κρατίδια είναι λίγο πριν το τέλος τους».

Η συζήτηση για το τέλος της εποχής covid στη Γερμανία διεξαγόταν εδώ και αρκετό καιρό. Περισσότερο επιφυλακτικός ήταν ο γιατρός Κρίστιαν Καραγιαννίδης ως προς τη λήξη της πανδημίας. Ο εμπειρογνώμων και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης άρχισε να θέτει το ζήτημα της άρσης των περιοριστικών μέτρων τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συζητήσεις που είχε με τον συνάδελφό του Κρίστιαν Ντόρσεν και με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Περίμενε, ωστόσο, την τελική, θετική έκβαση με την παραλλαγή Omicron.

«Τον Φεβρουάριο του 2022, ήμασταν ακόμα πολύ απασχολημένοι με την παραλλαγή Omicron. Στη συνέχεια, το κύμα υποχώρησε σιγά σιγά και τον Μάρτιο οι πρώτοι περιορισμοί στον κορωνοϊό είχαν ήδη αρθεί».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, δηλώνει πλέον ότι«Ο Κρίστιαν Ντρόστεν ήταν ένας από τους πιο προσεκτικούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα το συμπέρασμά του είναι ότι η πανδημία τελείωσε και ότι βρισκόμαστε σε ενδημική κατάσταση. Ως πολιτική συνέπεια, θα πρέπει να καταργήσουμε τα τελευταία μέτρα προστασίας».

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική και ενθαρρυντική όχι μόνο για τον γερμανικό λαό, αλλά και για άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, οι οποίοι περιμένουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη λήξη της πανδημίας.

Εδώ, όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι δυνατόν να υπάρξει λήξη της πανδημίας, αλλά όχι του ίδιου του ιού. Αυτό εξαρτάται από την κυβερνητική πολιτική, τη στάση των πολιτών και τις σχετικές προόδους της επιστημονικής έρευνας. Δεν είναι υποχρεωτικό να παρέμβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να επισημοποιήσει τη λήξη του ιού.

Άλλωστε, όλες οι επιδημίες δεν έχουν απαραίτητα τέλος. Μπορεί να μην βρεθεί εμβόλιο, όπως συμβαίνει δυστυχώς στην περίπτωση του AIDS. Το παθογόνο μπορεί να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στις τεχνικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή του. Η ασθένεια μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί, στη δεξαμενή των ζώων ή ακόμη και στο περιβάλλον. Τέτοια περίπτωση είναι, λόγου χάριν, η περίπτωση της πανώλης. Αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, χωρίς, όμως, να έχει πανδημικά χαρακτηριστικά. Ο σεβασμός και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι η πρωταρχική σταθερά, ο καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση του ιού. Κι αυτό είναι πρωτίστως προσωπική ευθύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments