Διεθνή

Βραζιλία: Σύλληψη οπαδών του Μπολσονάρου για άσκηση πολιτικής βίας

Βραζιλία: Σύλληψη οπαδών του Μπολσονάρου για άσκηση πολιτικής βίας

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Eraldo Peres

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε την Πέμπτη τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων από υποστηρικτές του νυν προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου στις 12 Δεκεμβρίου στη Μπραζίλια.

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε την Πέμπτη τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων από υποστηρικτές του νυν προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου στις 12 Δεκεμβρίου στη Μπραζίλια. Η αστυνομία συνεχίζει με έρευνες σπιτιών.

Ιδιαίτερα, μια μικρή ενεργή μειοψηφία «μπολσοναριστών» που αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νίκη του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο και ζητούν στρατιωτικό πραξικόπημα, βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, ιδίως του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του και αμφισβητεί επί μήνες, χωρίς αποδείξεις, την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας που ισχύει στη Βραζιλία για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Η ανακοίνωση των συλλήψεων έρχεται τρεις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα ως αρχηγού κράτους και λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η αστυνομία της Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης ύποπτους υποστηρικτές του Μπολσονάρου.

Στις 12 Δεκεμβρίου, την ημέρα που επικυρώθηκαν τα προεδρικά αποτελέσματα, ακτιβιστές που αμφισβήτησαν τη νίκη του Λούλα προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Μπραζίλια και έβαλαν φωτιά σε οχήματα.

Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι 32 εντάλματα έρευνας και σύλληψης εκδόθηκαν σε οκτώ πολιτείες με εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παρουσιάζοντας τα τελευταία μέλη της κυβέρνησής του, ο Λούλα προέτρεψε τους Βραζιλιάνους να μην ανησυχούν για αυτόν τον μετεκλογικό «θόρυβο»: «Όσοι έχασαν τις εκλογές θα πρέπει να σιωπήσουν και οι νικητές έχουν δικαίωμα σε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα».

Ανησυχώντας για τον κίνδυνο επεισοδίων κατά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε την οπλοφορία στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Μπραζίλια μέχρι το τέλος της τελετής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments