Nέα της αγοράς

Μετά από ένα κύμα απολύσεων, οι εργαζόμενοι στη Silicon Valley αντιδρούν

Μετά από ένα κύμα απολύσεων, οι εργαζόμενοι στη Silicon Valley αντιδρούν

Πηγή Φωτογραφίας: Travel in USA

Πολλοί απολυμένοι πούλησαν τις μετοχές τους εν μέσω της χειρότερης ύφεσης της τελευταίας δεκαετίας, φοβούμενοι ότι η κρίση της αγοράς θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος

Μετά από ένα κύμα απολύσεων, οι εργαζόμενοι στη Silicon Valley αντιδρούν και σπεύδουν να ξεφορτώσουν μερίδια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας μέσω ιδιωτικών πωλήσεων μετοχών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι εργαζόμενοι σε τεχνολογικούς ομίλους έπεσαν με τα «μούτρα» σε δευτερογενείς αγορές – στις οποίες οι μέτοχοι σε μια ιδιωτική (σ.σ. μη εισηγμένη) εταιρεία πωλούν μετοχές σε τρίτους – καθώς οι πρώην αγαπημένες της αγοράς όπως η Klarna και η Stripe έχουν αναγκαστεί σε επιθετικά μέτρα μείωσης κόστους, σύμφωνα με brokers και επενδυτές.

Πολλοί απολυμένοι πούλησαν τις μετοχές τους εν μέσω της χειρότερης ύφεσης της τελευταίας δεκαετίας, φοβούμενοι ότι η κρίση της αγοράς θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος. «Βλέπουμε ανθρώπους που απολύονται και προσπαθούν να πουλήσουν τις μετοχές τους», δήλωσε ο Γκρεγκ Μάρτιν, διευθύνων σύμβουλος της Rainmaker Securities, η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές. «Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε μια πτώση της τιμής κατά 30 έως 80% σε σχέση με ένα χρόνο πριν».

Με αυτή την εξέλικη, καθίσταται δυσκολότερο να εκτιμηθεί η τρέχουσα τιμή για πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς οι περισσότερες δεν συγκέντρωσαν χρήματα από venture capitals φέτος από φόβο ότι θα αναγκαζόντουσαν να δεχτούν χαμηλότερες προσφορές. O επικεφαλής ενός ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου τεχνολογίας της Silicon Valley είπε ότι είχε λάβει 10 φορές περισσότερες προσφορές για επενδύσεις σε εταιρείες μέσω δευτερογενών πωλήσεων μετοχών από ό,τι συνήθως αυτόν τον μήνα.

Επιχειρήσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι fintechs Klarna, Chime και Stripe, ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Instacart και η Nuro, έχουν περικόψει 10 έως 30% του προσωπικού τους τελευταίους δύο μήνες. Ακολουθούν τις κινήσεις των εισηγμένων τεχνολογικών κολοσσών: η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta και η Amazon έχουν ανακοινώσει σχέδια για περικοπή περισσότερων από 10.000 θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στοιχεία της Rainmaker έδειξαν μετοχές της Anduril, μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από το Peter Thiel’s Founders Fund και τον Andreessen Horowitz, αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είδε τις μετοχές να διαπραγματεύονται στα 16,95 δολάρια το μήνα τον Νοέμβριο από 31,5 δολάρια τον Μάρτιο στις δευτερογενείς αγορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments