Διεθνή

Guardian: Το Βρετανικό Μουσείο συνομιλεί με την Ελλάδα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Guardian: Το Βρετανικό Μουσείο συνομιλεί με την Ελλάδα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έλληνες υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι μυστικές συνομιλίες διεξάγονται για περισσότερο από ένα χρόνο. Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Οι εικασίες εντείνονται τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα μαρμάρινα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αμφιλεγόμενη απογύμνωση του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό διπλωμάτη.

Ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται για περισσότερο από ένα χρόνο. Την Τετάρτη, η Telegraph ανέφερε ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή ορισμένων στοιχείων με δανεισμό στις αρχές του έτους.

Ωστόσο, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι τα δύο μέρη είναι ακόμη σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε στον Guardian την Τετάρτη: «Αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».

Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία του Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».

Ενώ ο Osborne ήταν ανοιχτός εδώ και αρκετό καιρό σχετικά με την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τα έντονα αμφισβητούμενα γλυπτά, το μουσείο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα ότι οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα μάρμαρα πίσω μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα βλέπει αντικείμενα να επιστρέφονται μόνο με δανεισμό. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, τον νόμο που εμποδίζει το μουσείο να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments