Διεθνή

Yeni Şafak: Tα κρίσιμα προβλήματά μας με την Ελλάδα δεν θα λυθούν με διπλωματικά μέσα

Yeni Şafak: Tα κρίσιμα προβλήματά μας με την Ελλάδα δεν θα λυθούν με διπλωματικά μέσα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η συζήτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προστέθηκε πρόσφατα σε αυτά τα θέματα.

Για μηδενικές διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με ευθύνη κιόλας της Αθήνας, κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Το τουρκικό δημοσίευμα χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές τις απαιτήσεις της Ελλάδας, όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ κατηγορεί την Αθήνα πως έχει κλείσει εντελώς την πόρτα του διαλόγου, καθώς όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, η ελληνική κυβέρνηση “διατηρεί επίτηδες την ένταση με την Άγκυρα για να κρύψει εσωτερικά σκάνδαλα, όπως οι υποκλοπές και το Qatargate”.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, “υπάρχουν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι λόγοι για την ένταση που βιώνουμε με την Ελλάδα. Οι βασικές ελληνοτουρκικές διαφορές παραμένουν ίδιες, όπως ήταν εδώ και δεκαετίες. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην υφαλοκρηπίδα, στο FIR, στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή στο Κυπριακό. Αν δεν επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, μια θετική πορεία στις διμερείς σχέσεις είναι αδύνατη.

Η συζήτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προστέθηκε πρόσφατα σε αυτά τα θέματα. Η Ελλάδα ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική στον τομέα της ΑΟΖ, όπως στο θέμα των 12 μιλίων. Θυμάστε τον χάρτη της Σεβίλλης που κυκλοφόρησε η Αθήνα;” αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Για όλα φταίει η Αθήνα”

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, το φταίξιμο πέφτει εξ ολοκλήρου στην ελληνική πλευρά, καθώς “η ελληνική διπλωματία δεν είναι διατεθειμένη να λύσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Τα παραπάνω θέματα αγνοούνται σε όλες τις διμερείς συναντήσεις. Η Αθήνα λέει ότι μπορεί να συζητήσει μόνο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Άγκυρα. Αυτό αφήνει τις διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία βρίσκει την ελληνική διπλωματία κλειστή στην επικοινωνία, παράλογη και αποκομμένη από την πραγματικότητα. Με όποιον κι αν μιλάω στην Άγκυρα, βλέπω ότι η πεποίθηση ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα, έχει πλέον χαθεί.

Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα είναι μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα. Αντιμετωπίζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τις εντάσεις με την Τουρκία ως σημείο διαφυγής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια πιθανή ένταση με την Άγκυρα θα ήταν ένας καλός λόγος για να συγκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας, στο οποίο η Ελληνίδα βουλευτής Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρισκόταν στο επίκεντρο”, προσθέτει η Yeni Safak, δίνοντας μία τελείως μονόπλευρη απεικόνιση και αν μη τι άλλο, ελλιπή εξήγηση των γεγονότων.

Μάλιστα, η Yeni Safak επικαλείται και μία τουρκική πηγή, όπου αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα στο Αιγαίο: “Παρενοχλούν κάθε αεροπλάνο και κάθε πλοίο που απογειώνεται αυτές τις μέρες. Εμείς δίνουμε την απαραίτητη απάντηση. Για την τελευταία περίπτωση παρενόχλησης μάθαμε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άοπλα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση του ΝΑΤΟ παρενοχλήθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη δύο φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Ακάρ χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή της Αθήνας ως “θράσος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments