Nέα της αγοράς

Ευ. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αλλάξει την κλιματική της πολιτική

Ευ. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αλλάξει την κλιματική της πολιτική

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στην κλιματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη τονίζει ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στην κλιματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη τονίζει ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος που πρόσφατα εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων.

Προηγήθηκε η απόφαση επιβολής ενός δασμού από το 2026 που οι εισαγωγείς πρώτων υλών όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και η ηλεκτρική ενέργεια θα υπόκεινται στον πρόσφατα συμφωνηθέντα φόρο CO2 στα σύνορα της ΕΕ – τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM).

Το νέο τιμολόγιο θα αντανακλά την τιμή του άνθρακα που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές και θα αντικαταστήσει σταδιακά τα δωρεάν δικαιώματα CO2 που απολαμβάνουν επί του παρόντος οι χαλυβουργίες βάσει του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS).

Η γαλλική έκδοση της Euroactiv φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Mytilineos Ευάγγελου Μυτιληναίου.

“Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να συνδυάσει την κλιματική της πολιτική με ένα “καρότο” που ανταγωνίζεται άλλες περιοχές”, δήλωσε εκφράζοντας την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας χάλυβα που θέτει όχι μόνο ζήτημα μη προστασίας από τον ξένο ανταγωνισμό αλλά και επιβίωσης.

Σημειώνεται ότι η Ένωση ζητά μεγαλύτερη ρυθμιστική προβλεψιμότητα τα επόμενα 15 χρόνια για να καταστήσει πιο προσιτή τη χρηματοδότηση της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα του κλάδου.

Όπως αναφέρει το Euractiv, οι βιομήχανοι ανησυχούν. Η επέκταση της αγοράς άνθρακα και ο συνοριακός φόρος άνθρακα “δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε μια πιο κρίσιμη στιγμή για την ταλαιπωρημένη ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου”, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου.

Αυτή τη στιγμή, το 50% της πρωτογενούς βιομηχανίας αλουμινίου βρίσκεται “στον πάγο” στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την ένωση.

Ο κλάδος πράγματι δυσκολεύεται λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της σταδιακής πτώσης των παγκόσμιων τιμών του αλουμινίου.

Σύμφωνα με τον Γενικός αντιπρόσωπος του συνδικάτου της γαλλικής βιομηχανίας αλουμινίου Cyrille Mounier, ο CBAM θα πρέπει να συνοδεύεται από ανταγωνιστικά και μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και για 20 χρόνια – κάτι που απέχει πολύ από τα σημερινά πρότυπα της ΕΕ.

Για τους Γάλλους βιομηχάνους, θα εξακολουθούσε να υπάρχει μειονέκτημα στην αγορά, ακόμη και αν επωφελούνται από μια ευνοϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 42 €/MWh, η οποία είναι χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments