Διεθνή

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να τηρηθεί το status quo του Αλ Αξά

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να τηρηθεί το status quo του Αλ Αξά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να τηρηθεί το στάτους κβο του Αλ Αξά, μετά την επίσκεψη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού Μπεν-Γκβιρ, η οποία προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων αλλά και διεθνείς αντιδράσεις.

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Mike Segar) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Πέμπτη και επέμειναν στο ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί το status quo στους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Εκφράζει την ανησυχία του

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την ανησυχία του μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ισλαμικό τέμενος Αλ Αξά, στην Ιερουσαλήμ, που έκανε ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους και στον αραβικό κόσμο και έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Οπως ορίζει το status quo των τελευταίων δεκαετιών, μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσεύχονται στο Αλ Αξά, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, που πάντως είναι επίσης ιερός τόπος για τους εβραίους, που ονομάζουν τον χώρο Ορος του Ναού.

Παρότι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν πως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ τήρησε τη διευθέτηση αυτή, αφού παρότι επισκέφθηκε τον χώρο για περίπου ένα τέταρτο δεν προσευχήθηκε, για τους Παλαιστίνιους η «εισβολή» του αποτελούσε «πρόκληση άνευ προηγουμένου» από πλευράς της νέας κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα, κάτι πάντως απίθανο με δεδομένο πως οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το Ισραήλ, τον πιο στενό τους σύμμαχο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments