Τεχνολογία

Το Sunswift 7 είναι ένα ηλιακό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε από Αυστραλούς φοιτητές

Το Sunswift 7 είναι ένα ηλιακό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε από Αυστραλούς φοιτητές

Πηγή Φωτογραφίας: Sunswift

Κατά την επίτευξη του ρεκόρ η κατανάλωσή του ήταν μόλις 3,8 kWh/100 km

Το Sunswift 7 είναι ένα ηλιακό αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο χρόνων από Αυστραλούς φοιτητές που ετοιμάζονται να διαγωνιστούν στο World Solar Challenge. Πρόκειται για έναν αγώνα 3.000 χιλιομέτρων για αυτόν τον τύπο οχήματος.

Σε μια προσπάθεια να τελειοποιήσει το αυτοκίνητο, η ομάδα φοιτητών από το UNSW στο Σίδνεϊ επιχείρησε να σπάσει το σχετικό ρεκόρ Guinness απόστασης στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Η πρόκληση αυτή απαιτούσε τη συμπλήρωση 1.000 χιλιομέτρων σε 12 ώρες και όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά το ηλιακό πρωτότυπο όχημα Sunswift 7 έφτασε στη γραμμή τερματισμού οκτώ λεπτά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καλύπτοντας την καθορισμένη απόσταση στην πίστα του Αυστραλιανού Κέντρου Έρευνας Αυτοκινήτου στο Wensleydale και ολοκληρώνοντας 240 γύρους με μέση ταχύτητα 84,17 χλμ. /h.

Μόνο 500 κιλά και μέγιστη αεροδυναμική

Το νέο πρωτότυπο όχημα είναι μια εξέλιξη του Sunswift 6, το οποίο τερμάτισε στη δεύτερη θέση στο World Solar Challenge 2019. Με χωρητικότητα τεσσάρων επιβατών είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Όσον αφορά στο συνολικό βάρος αυτό είναι μόλις 500 κιλά. Επίσης είναι καλυμμένο από 4,6 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών που τροφοδοτούν με έως και 2,5 kWh την μπαταρία.

Όσον αφορά τη σχεδίαση, ξεχωρίζει για τον πολύ χαμηλό αεροδυναμικό του συντελεστή (0,09 Cx) που συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το Sunswift 7 πέτυχε να βρεθεί πλέον στην πρώτη γραμμή μεταξύ των πιο προηγμένων ηλιακών πρωτότυπων οχημάτων.

Το μυστικό της αποτελεσματικότητας

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο αυστραλιανό όχημα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες για να τροφοδοτήσει τους δύο κινητήρες του και ταυτόχρονα να φορτίσει την μπαταρία των 38 kWh. Το όχημα μπορεί να φορτιστεί και με σύνδεση στο εξωτερικό δίκτυο.

Το μυστικό του Sunswift 7 βρίσκεται στην τεράστια απόδοση του αφού, κατά την επίτευξη του ρεκόρ, η κατανάλωσή του ήταν μόλις 3,8 kWh/100χλμ – ασυνήθιστα χαμηλός αριθμός αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα πιο αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταναλώνουν περίπου 15 kWh/100 km.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments