Ελλάδα

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του παχέος εντέρου

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του παχέος εντέρου

Πηγή Φωτογραφίας: Everyday

Ο έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα αφορά σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες, από 30 έως 70 ετών

Δυναμικά ξεκινά το έτος αναφορικά με τις δράσεις για τη Δημόσια Υγεία, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έναρξη τριών προγραμμάτων δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου: για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, θα λάβουν SMS για δωρεάν έλεγχο, που περιλαμβάνει Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, αναλόγως με τα ευρήματα.

Ο έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα αφορά σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες, από 30 έως 70 ετών και περιλαμβάνει εξετάσεις, ιατρική επίσκεψη καθώς και καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.

Όσον αφορά στις εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα σταλεί σταδιακά sms με το άυλο παραπεμπτικό και θα μπορούν να μπουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν για τα συνεργαζόμενα κέντρα και να επιλέξουν σε ποιο θα απευθυνθούν προκειμένου να υποβληθούν στις εξετάσεις τους. Οι γυναίκες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους στα συνεργαζόμενα κέντρα με το ΑΜΚΑ τους.

Το πρόγραμμα καρδιαγγειακού ελέγχου θα υλοποιηθεί μέσω του προσωπικού γιατρού για τους πολίτες που έχουν ήδη προβεί στην εγγραφή τους. Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και ιδιώτες ιατρούς συναφών ειδικοτήτων για όσους πολίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν και να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Αττική.

Τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν εντός τριών ετών και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει νέος κύκλος, ανάλογα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, με βάση την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του Μαστού, που αφορά 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν εντοπισθεί πάνω από 4.000 γυναίκες με ευρήματα. Όπως έχει τονίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος του προγράμματος δεν είναι απλώς να αυξηθούν οι γυναίκες που κάνουν εξετάσεις, αλλά να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού έως το 2030.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments