Focus

Μια φωτεινή κατοικία με επιρροές από Καμερούν, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και την Ινδονησία

Μια φωτεινή κατοικία με επιρροές από Καμερούν, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και την Ινδονησία

Πηγή Φωτογραφίας: architecturaldigest.com

Ο αρχιτέκτονας Richard Petit και η ομάδα του ολοκλήρωσαν με επιτυχία τo έργο

Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο στη φημισμένη δαιδαλώδη γραφειοκρατία του San Francisco για την εξασφάλιση οικοδομικών αδειών, αυτό είναι ότι η διαδικασία παρέχει άφθονο χρόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αλλάξουν γνώμη. Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Ruchi Sanghvi και ο Aditya Agarwal – δύο μηχανικοί λογισμικού και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων – ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να βρουν το τέλειο οικόπεδο για να χτίσουν το σπίτι των ονείρων τους, το ζευγάρι δεν είχε παιδιά. Μέχρι τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να γεμίσουν τα ντουλάπια και το ψυγείο, απέκτησαν τρία. Κάπου στην πορεία αυτή, η Sanghvi έκανε μια πλήρη στροφή στις αισθητικές της προτιμήσεις. “Ήμουν ακραία οπαδός του μοντερνισμού όταν ξεκινήσαμε. Φανταζόμουν ένα σπίτι με τέλεια συμμετρία και ελάχιστα διακοσμητικά pieces. Αλλά αφού πέρασα μήνες ζώντας στο Bali μετά τη θητεία μου στο Dropbox, η οπτική μου άλλαξε. Από μινιμαλίστρια έγινα μαξιμαλίστρια”, τονίζει η ίδια.

View this post on Instagram

A post shared by John Maniscalco Architecture (@john_maniscalco_architecture)

Τελικά, η κατοικία που σχεδιάστηκε από το ζευγάρι και την ομάδα σχεδιασμού τους – τον designer, John Maniscalco, την εταιρεία εσωτερικών χώρων AD100 The Archers και τον αρχιτέκτονα τοπίου, Bernard Trainor έχει δημιουργήσει μια διακριτική σύνδεση μεταξύ δύο κατά τα άλλα αντιθετικών αισθητικών φιλοσοφιών. Μεταδίδει την αίσθηση της μοντερνιστικής αυστηρότητας, στην οποία προστίθενται σαγηνευτικά χρώματα και ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία που αντλούν δύναμη από διαφορετικές παραδόσεις και εποχές. “Θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν τον πολιτισμό μας όταν μπαίνουν στο σπίτι μας”, μοιράζεται ο Agarwal. “Αλλά θέλουμε επίσης να εκφράσουμε το πνεύμα της οικογένειάς μας, τα πράγματα που θεωρούμε τα πιο αγαπημένα μας”.

Η Sanghvi γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά μεγάλωσε στο Pune της Ινδίας, ένα πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο που απέχει περίπου τρεις ώρες από τη Βομβάη. Ο σύζυγός της είχε μια πιο νομαδική παιδική ηλικία -γεννημένος στην Ινδία, μετακόμιζε συχνά, αποβιβάζοντας στο Καμερούν, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, την Κίνα και άλλες χώρες. “Έζησα σε 14 διαφορετικά σπίτια πριν από την ηλικία των 18 ετών, οπότε έγινα πολύ καλός στο να μην “δένομαι” τόσο πολύ με τα μέρη ή τα πράγματα με τα οποία ζούσαμε. Είναι μια έντονη αντίθεση με τη Ruchi, η οποία μεγάλωσε σε ένα σπίτι”.

View this post on Instagram

A post shared by Ruchi Sanghvi (@rsanghvi)

Το ζευγάρι ανέθεσε στον σχεδιαστή Richard Petit και την ομάδα του στο The Archers” να εμπλουτίσουν την αρχιτεκτονική με handmade στοιχεία. Ο Petit κατάφερε με τα σχέδιά του να “παντρέψει” κλασικά και vintage pieces της ινδικής παράδοσης με τολμηρά και σύγχρονα κομμάτια. “Το φως μας θυμίζει ένα δέντρο, έναν όμορφο οργανισμό που αναπτύσσεται μέσα στο σπίτι μας”, αναφέρει ο Agarwal για το εντυπωσιακό φωτιστικό που πρωταγωνιστεί στον κεντρικό χώρο.

Ο Petit περιγράφει την εμπειρία της συνεργασίας με τους πελάτες του ως αποκάλυψη. “Η τεχνολογία είναι ένας εντελώς άλλος κόσμος. Οι μηχανικοί είναι σαν εξωγήινοι, αλλά είναι εκπληκτικά δημιουργικοί άνθρωποι. Με γοήτευε η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων. Δεν διαφέρει και πολύ από τον τρόπο με τον οποίο εμείς προσεγγίζουμε τον σχεδιασμό”. Η Ruchi και ο Aditya ήταν εξαιρετικά αφοσιωμένοι. Μας πίεσαν πολύ σκληρά, αλλά στο τέλος καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάτι που μοιάζει πραγματικά φρέσκο και νέο”.

View this post on Instagram

A post shared by Amy Astley (@amyastley)

Η Sanghvi ανταπέδωσε γρήγορα το κομπλιμέντο: “Ναι, είμαστε ισχυροί, ισχυρογνώμονες άνθρωποι, αλλά όταν αποφασίσαμε να κάνουμε παιδιά, αποφασίσαμε να καθιερώσουμε ένα κοινό σύνολο οικογενειακών αξιών με στοιχεία, όπως η πνευματική περιέργεια και η καλοσύνη. Ο Richard ήξερε πως να μεταφράσει τις αξίες μας σε αυτόν τον απίστευτα ζεστό, φιλόξενο χώρο”, παραδέχεται. Για τον Agarwal, το έργο αποτέλεσε ένα μάθημα για τη δύναμη του σπιτιού: “Πραγματικά δεν είχα καταλάβει πριν, τους τρόπους με τους οποίους ένα σπίτι επηρεάζει εσένα και την οικογένειά σου με τόσο βαθύ τρόπο. Η φυσική σου κατοικία καταλήγει να είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας σου”. Και αυτή, τελικά, είναι η μαγεία του σπουδαίου σχεδιασμού”, θα αναφερθεί ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments