Ελλάδα

Θάνατος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Θα ταφεί ως ιδιώτης αποφάσισε η κυβέρνηση [vid]

Θάνατος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Θα ταφεί ως ιδιώτης αποφάσισε η κυβέρνηση [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ως ιδιώτης θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος όπως αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Ως ιδιώτης θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος όπως αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  •  Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  •  Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Συλληπητήρια Μητσοτάκη στην οικογένεια του τέως βασιλιά

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο πρώην βασιλιάς διετέλεσε ανώτατος άρχων του ελληνικού κράτους, νόμιμα αναδεδειγμένος στο αξίωμα, και φοίτησε στις τρεις στρατιωτικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διακρίθηκε ιδιαίτερα στον κλασικό και σύγχρονο αθλητισμό και κατέκτησε Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στην αγαπημένη του Ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν το 1960, στην Ρώμη. Ο Κωνσταντίνος υπήρξε ο οργανωτής του κινήματος της 13 ης Δεκεμβρίου 1967, το οποίο είχε ως σκοπό την ανατροπή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Ο τελευταίος της Βασιλικής Δυναστείας των Γλύξμπουργκ, οι οποίοι βασίλευσαν στην Ελλάδα έως το 1974. Στο κρίσιμο δημοψήφισμα εκείνης της χρονιάς, ο Κωνσταντίνος δεν έλαβε μέρος και η άποψη για τη διατήρηση του βασιλευόμενου χαρακτήρα του πολιτεύματος έλαβε το 30,8% των ψήφων.

Έκτοτε, το δημοκρατικό πολίτευα είναι προεδρευόμενη Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος δεν θέλησε ποτέ να θέσει πολιτειακό ζήτημα αναφορικά με τον προεδρευόμενο χαρακτήρα του πολιτεύματος της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία διαρκεί έως σήμερα. Ο Κωνσταντίνος αναγνώρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974 και απείχε από πολιτικές κινήσεις, οι οποίες απέβλεπαν στην επαναφορά του μοναρχικού θεσμού στην Ελλάδα. Αυτή η πολιτειακή στάση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου συγκαταλέγεται, από φίλους και αντιπάλους, στις θετικές καταθέσεις του στην πολιτική και πολιτειακή ζωή του τόπου.

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν επίσης ο κρίσιμος ρόλος, που ο Κωνσταντίνος διαδραμάτισε στην ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα. Ο τέως βασιλιάς προσπάθησε, μέχρι το τέλος της παραμονής του στην αρχηγία του κράτους, να εκφράσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό και να είναι ο θεσμός που εγγυάται την εθνική ενότητα και την εθνική συνέχεια της Χώρας. Η νεκρώσιμη ακολουθία πιθανότατα θα τελεστεί στο Τατόι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments