Διεθνή

Ουκρανία: Οι θερμοκρασίες δεν βοηθάνε για να συνεχιστεί ο πόλεμος

Ουκρανία: Οι θερμοκρασίες δεν βοηθάνε για να συνεχιστεί ο πόλεμος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στρατιωτικοί αναλυτές εντός και εκτός Ουκρανίας λένε ότι ενώ η μετάβαση από το λασπώδες στο παγωμένο έδαφος είναι σημαντική για τη δυνατότητα χρήσης οχημάτων μάχης και υποστήριξης

Οι θερμοκρασίες στην ανατολική Ουκρανία ήταν πολύ κάτω από το μηδέν τις τελευταίες ημέρες, σκληραίνοντας το έδαφος και ανοίγοντας ένα παράθυρο για πιθανές χειμερινές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Αλλά τέτοιες επιθέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μπορεί να μην έρθουν, είτε τώρα είτε κατά τη διάρκεια μιας πιο παρατεταμένης ψυχρής περιόδου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εντός και εκτός Ουκρανίας λένε ότι ενώ η μετάβαση από το λασπώδες στο παγωμένο έδαφος είναι σημαντική για τη δυνατότητα χρήσης οχημάτων μάχης και υποστήριξης, είναι όμως μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξέταζαν οι διοικητές των δύο πλευρών πριν διακινδυνεύσουν μια νέα μεγάλη επίθεση.

Πιο σημαντική είναι η διαθεσιμότητα εφεδρειών, εξοπλισμού και πυρομαχικών και η ανάγκη δημιουργίας αδύναμων σημείων προς εκμετάλλευση στις εχθρικές γραμμές.

Και οι δύο πλευρές καταπονούνται από τις αργές, με σημαντική σπατάλη πόρων, επιθέσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τη Μπαχμούτ και την κοντινή πόλη Σολεντάρ, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα επιτίθενται στην Κρεμίννα και το Σβάτοβε – όλες είναι πόλεις μικρού έως μεσαίου μεγέθους στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αλλά κατέχει μόνο εν μέρει.

“Η κατάσταση γύρω από τη Σολεντάρ και τη Μπαχμούτ αναγκάζει τη διοίκησή μας να χρησιμοποιήσει περισσότερα αποθέματα προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε μπορεί στο εγγύς μέλλον να μην απομείνουν αρκετά για να διεξαχθεί μια μεγάλη επίθεση στο νότο, από τη Ζαπορίζια ή οπουδήποτε αλλού”, δήλωσε ο Igor Levchenko, επικεφαλής στρατηγικών μοντέλων στο New Geopolitics, ένα think tank με έδρα το Κίεβο.

Το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να καθοριστεί λιγότερο από τις αλλαγές στον καιρό παρά από τη σχετική επιτυχία της κάθε πλευράς να εξουδετερώσει τις δυνάμεις της άλλης και να ανασυγκροτήσει τις δικές της μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο Levchenko.

Ο κίνδυνος για τη Ρωσία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο Άμυνας, είναι ότι στη Μπαχμούτ θα έχει μόνο ένα μικρό τακτικό κέρδος με κόστος τεράστιες απώλειες σε προσωπικό. Ένα παρόμοιο λάθος το καλοκαίρι άφησε τις ρωσικές δυνάμεις εξαντλημένες και υπερεκτεταμένες, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Ουκρανία να εξαπολύσει επιτυχημένες αντεπιθέσεις το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να κηρυχθεί “βεβιασμένα” ρωσική νίκη στην πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας, λίγη ώρα αφού η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ανακοίνωσε ότι έχει τον έλεγχο της πόλης, έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωση που διέψευσε ο ουκρανικός στρατός.

Αν και ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, οι πρόσφατα επιστρατευμένοι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τις άμυνες γύρω από την Κρεμίννα και το Σβάτοβε, επιβραδύνοντας την προέλαση της Ουκρανίας. Η κατάληψη του Σβάτοβε θα επέτρεπε στην Ουκρανία να αποκόψει μια βασική ρωσική οδό εφοδιασμού για τις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.

Οι προμήθειες τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ, θα εξοπλίσουν καλύτερα την Ουκρανία για μια νέα επίθεση. Αξιωματούχοι στο Κίεβο, εν τω μεταξύ, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας νέας ρωσικής επίθεσης από τη Λευκορωσία, μόλις 150 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Η Ουκρανία πρέπει να “είναι σε ετοιμότητα” στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, παρόλο που βλέπει μόνο “ισχυρές δηλώσεις” να γίνονται από τη γείτονα χώρα, είπε χαρακτηριστικά την Τετάρτη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας τα πήγε περίφημα μέχρι σήμερα και θα περάσουν εβδομάδες ή μήνες θέτοντας τις συνθήκες για την επόμενη, αποφασιστική φάση της εκστρατείας, δήλωσε ο Ben Hodges, πρώην αντιστράτηγος των ΗΠΑ και διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments