Διεθνή

Ο Σούνακ στέλνει στην Ουκρανία τα θηριώδη Challenger 2

Ο Σούνακ στέλνει στην Ουκρανία τα θηριώδη Challenger 2
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι, στον οποίο υποσχέθηκε την αποστολή δώδεκα αρμάτων μάχης.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι, στον οποίο υποσχέθηκε την αποστολή δώδεκα αρμάτων μάχης. Πρόκειται για την αποστολή των περίφημων Challenger 2, η οποία γίνεται τη στιγμή της αιματηρής υπεράσπισης του Σολεντάρ.

Ιδιαίτερα, οι Σούνακ και Ζελένσκι «συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχύσουν, αυτή τη στιγμή, με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση την παγκόσμια, στρατιωτική και διπλωματική, υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός «σκιαγράφησε την επιδίωξη του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνει την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής αρμάτων μάχης Challenger 2 και πρόσθετων συστημάτων πυροβολικού».

«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Ζελένσκι καλωσόρισαν άλλες διεθνείς δεσμεύσεις σε αυτό το πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της Πολωνίας να παράσχει μια ίλη αρμάτων μάχης Leopard», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σούνακ και επισημαίνεται ακόμη ότι «ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και ολόκληρη η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα εργαστούν εντατικά με τους διεθνείς εταίρους για να παράσχουν γρήγορα το είδος της υποστήριξης που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προωθήσει την πλεονεκτική της θέση, να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη».

Το Challenger 2 είναι το κύριο άρμα μάχης, που έχει στην διάθεσή του ο βρετανικός στρατός, και η αποστολή τέτοιων αρμάτων επισυμβαίνει τη στιγμή που μαίνεται η «μάχη» του απολογισμού για το Σολεντάρ, μια μικρή πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Το Challenger 2 βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Βρετανικό Στρατό από το 1998. Έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Ιράκ, σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό.

New leader of the Britain’s Conservative Party Rishi Sunak walks outside the Conservative Campaign Headquarters, in London, Britain October 24, 2022. REUTERS/Hannah McKay

Είναι μια σχεδόν συνολική αναμόρφωση του Challenger 1, περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 τροποποιήσεις. Μόνο το 5% των ανταλλακτικών αυτοκινήτων του λέγεται ότι είναι εναλλάξιμα με τον προκάτοχό του, ενώ τα υπόλοιπα έχουν επανασχεδιαστεί.

Αφού υπηρέτησαν σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, τα βρετανικά τανκς γνώρισαν το αληθινό «βάπτισμα του πυρός» κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ, όπου περίπου 120 Challenger 2 συμμετείχαν στην επιχείρηση «Ιρακινή ελευθερία». Ξεπέρασαν εύκολα τον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού που τους αντιμετώπιζε και μόνο δύο τέθηκαν εκτός μάχης. Το Challenger 2 θεωρείται ένα από τα καλύτερα προστατευμένα άρματα μάχης στον κόσμο και, πλέον, ένα πολύτιμο άρμα μάχης στη διάθεση των Ουκρανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments