Διεθνή

Οι προϋποθέσεις της Τουρκίας για την αγορά των F – 16

Οι προϋποθέσεις της Τουρκίας για την αγορά των F – 16

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/protothema.gr

Σε πυρηνικά προαπαιτούμενα που θέτει η τουρκική πλευρά για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F – 16 αναφέρεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σε πυρηνικά προαπαιτούμενα που θέτει η τουρκική πλευρά για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F – 16 αναφέρεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην νέα ισορροπία που θα δημιουργηθεί ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα, μετά την απόκτηση των F – 35 από τη χώρα μας, και στην ύπαρξη μη καταχρηστικών όρων για τα αεροσκάφη F – 16.

Το τοπίο έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται με τις συνεχείς δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η τουρκική ανησυχία για ανισομετρία ανάμεσα σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, σε περίπτωση απόκτησης των F – 35  από την χώρα μας, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να δηλώνει: «Διαβάσαμε στα ΜΜΕ για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που λέμε στις ΗΠΑ είναι πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά, δεν έχει σημασία ποιος πουλάει τι όπλα πουλάει. Σημασία έχει ποια είναι η δύναμή μας, ποια βήματα κάνουμε. Αυτό κοιτάμε».

Προηγούμενα, ο Μ .Τσαβούσογλου, ενόψει της μεθαυριανής συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάποια συμφωνία αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F -16, αν αυτή η συμφωνία περικλείει καταχρηστικούς όρους για την τουρκική πλευρά.

Ιδιαίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Θα συναντηθούμε με τον κ. Μπλίνκεν την Τετάρτη. Οι φίλοι μας έχουν ήδη ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και θα πραγματοποιήσουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Ένα από τα θέματα της ατζέντας μας είναι τα F-16. Οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για τα F-16 έχουν ολοκληρωθεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ανεπίσημα τις αρμόδιες αρχές. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση από εδώ, η διαδικασία ολοκληρώνεται και εκδίδεται επίσημη απόφαση. Η βούληση βρίσκεται στην αμερικανική κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση παραμείνει αποφασισμένη, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από καμία χώρα με τέτοιους όρους ή με τρόπο που μας δένει τα χέρια».

Από τα πυρά του Τούρκου αξιωματούχου δεν απουσιάζει ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει εκφραστεί αρνητικά για το ενδεχόμενο πώλησης F – 16  στην γείτονα. «Το αίτημα του Προέδρου μας προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να απορριφθεί από το 51% του Κογκρέσου, εάν συμβεί αυτό, αποστέλλεται για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά πρέπει να απορριφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ένας γερουσιαστής εξακολουθεί να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, αλλά αναμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά. Έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και η κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments