Διεθνή

Γενς Πλότνερ: Ο μυστικός μεσολαβητής του Σολτς στις συνομιλίες Μπούρα – Καλίν

Γενς Πλότνερ: Ο μυστικός μεσολαβητής του Σολτς στις συνομιλίες Μπούρα – Καλίν

Πηγή Φωτογραφίας: aftodioikisi/reuters

Ο Γενς Πλότνερ είναι μυστικός μεσολαβητής της Γερμανίας και του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς

Ο Γενς Πλότνερ είναι μυστικός μεσολαβητής της Γερμανίας και του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και αναλυτής  Ρόναλντ Μαϊνάρντους, σε δημοσίευμά του στη Deutsche Welle.

Ο Γενς Πλότνερ δεν είναι άγνωστος στην Ελλάδα, αφού δημοσιεύματα σχετικά με αυτόν έχουν φιλοξενηθεί και στο Protagon. Οι Times περιγράφουν κάποιον μεταξύ καθηγητή φιλοσοφίας και καλοδιαβασμένου μάνατζερ ποδοσφαίρου. Πέρα όμως από τη μάλλον επιφανειακή και ειρωνική φαινομενολογία, ο Πλότνερ είναι πτυχιούχος νομικής και πολιτικών επιστημών, σύμβουλος Ασφαλείας του Όλαφ Σολτς και παρουσιάζεται ως κοντινός στις θέσεις Πούτιν.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κ. Άννα-Μαρία Μπούρα, Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου  του Έλληνα πρωθυπουργού, και ο προεδρικός εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκαν σε γραφείο αντιπροσωπείας της Γερμανίας στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης.

Είναι γνωστό, αναφέρει ο αναλυτής, ότι στο τραπέζι βρίσκεται και ο Γενς Πλότνερ, ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίας στη Γερμανία. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο Πλότνερ υπηρέτησε ως Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα από το 2017-2019 και εξακολουθεί να έχει εξαιρετικές διασυνδέσεις με την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ούτε ομαδική φωτογραφία ούτε επίσημη δήλωση σχετικά με τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η μόνη είδηση ​​στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο μετά τη συνάντηση ήταν ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς και είχε στόχο την αναθέρμανση των παγωμένων διμερών καναλιών επικοινωνίας.

Η διπλωματική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ουσιαστικά διακόπηκε μετά τη δήλωση του Ερντογάν τηνπερασμένη Άνοιξη ότι δεν θα συναντά πλέον τον Κ. Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα αυτού που ονόμασαν τα ελληνικά ΜΜΕ «Όχι Μητσοτάκης», οι δίαυλοι επικοινωνίας -απ’ όσο γνωρίζουμε- έπεσαν σε σιωπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αυτή η διπλωματική σιωπή συνοδεύτηκε από αυξημένη εχθρική ρητορική και επανειλημμένα επεισόδια στο Αιγαίο, όπου η Αθήνα και η Άγκυρα διαφώνησαν για την οριοθέτηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Σε αυτό το θερμό περιβάλλον, η γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει δημόσια την Ελλάδα περισσότερες από μία φορές και επέκρινε τις πολιτικές της Τουρκίας.

Να θυμίσουμε, επισημαίνει ο συντάκτης, ότι η θέση της Γερμανίας έγινε ιδιαίτερα ορατή με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Η σκληρή κριτική από το Βερολίνο προκάλεσε σοκ στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με την Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία ενήργησε ως έντιμος μεσολαβητής στο παρελθόν», παραπονέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αλλά πρόσφατα βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία έχει χαθεί δυστυχώς».

Έκτοτε, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δηλώσεις τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατηγορεί τη Δύση για ανισορροπία. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδοχή από τον Ερντογάν της μυστικής ελληνοτουρκικής συνάντησης, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς παρατηρητές. «Είναι θαύμα που κάθονται ακόμη και σε ένα δωμάτιο», είπε κορυφαίος Γερμανός διπλωμάτης στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, εξηγώντας ότι «το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι εμπιστευτικό και αυτό είναι που έχει σημασία». Πρόσθεσε την πολιτικά σημαντική πρόταση: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησαν πολύ θετικά στην ερώτηση της Γερμανίας για το αν θα ήταν επωφελής μια τέτοια συνάντηση».

Η διαμεσολάβηση της Γερμανίας δεν περιορίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά περιλαμβάνει και την Κύπρο. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Λευκωσίας γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου ένταση πέρυσι. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Βερολίνο τους τελευταίους μήνες και στη συνέχεια, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας πήγε στην Κύπρο. Αυτό δείχνει ότι οι γερμανοκυπριακές σχέσεις έχουν και στρατιωτική διάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης υπογράμμισε επίσης με ασυνήθιστη σαφήνεια ότι δεν πρόκειται για κενά λόγια και ότι το Βερολίνο προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις με την Τουρκία. Σε δήλωσή του στη Deutsche Welle, ο Κασουλίδης είχε πει ότι «η Γερμανία είναι σε θέση να συνομιλήσει με την Τουρκία σε φιλική και συνεργατική βάση», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει για λεπτομέρειες, αλλά ότι η Τουρκία δεν εντάχθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου  το 2022, παρά τις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ότι θα υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη. στο Μαράς. Ο Κύπριος υπουργός εκτίμησε ότι όλα αυτά δεν έγιναν το 2022, κυριολεκτικά «το χρωστάμε εν μέρει στη Γερμανία».

Τα λόγια του Κύπριου υπουργού είναι εξαιρετικά γιατί αποκαλύπτουν με μεγάλη σαφήνεια τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της μυστικής μεσολάβησης της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι δύσκολο να περιμένουμε από την ελληνική ή την τουρκική κυβέρνηση να αναφέρουν με παρόμοια διαφάνεια τις μυστικές συνομιλίες τους με τη γερμανική υποστήριξη. Γιατί η επιτυχία της μυστικής διπλωματίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μυστικότητα. Από αυτή την άποψη, υπάρχει και η καλή πλευρά του να μην δημοσιοποιούνται όλες οι λεπτομέρειες, καταλήγει ο Γερμανός αναλυτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments