Διεθνή

Γκουτέρες: Ζούμε την πιο σοβαρή γεωπολιτική διαίρεση εδώ και γενιές

Γκουτέρες: Ζούμε την πιο σοβαρή γεωπολιτική διαίρεση εδώ και γενιές

Πηγή Φωτογραφίας: JASON SZENES | Συντελεστές: EPA-EFE

Ηχηρό μήνυμα έστειλε στις παγκόσμιες, οικονομικές και πολιτικές ελίτ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες

Ηχηρό μήνυμα έστειλε στις παγκόσμιες, οικονομικές και πολιτικές ελίτ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο Α. Γκουτέρες επέστησε την προσοχή των πιο ισχυρών οικονομικών παραγόντων στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αποκατάσταση της ειρηνική συνεργασίας ανάμεσα σε έθνη και λαούς, βασισμένης στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον γ. γ. του ΟΗΕ, σήμερα βιώνουμε τον βαθύτερο γεωπολιτικό διχασμό του σύγχρονου κόσμου. Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την ειρηνική διευθέτηση των γεωπολιτικών διαφορών, στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και των  δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Με ανάρτησή του σε διαδικτυακή πλατφόρμα, ο γ. γ. των Ηνωμένων  Εθνών γνωστοποίησε το περίγραμμα της παρέμβασής του, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζουμε τα πιο σοβαρά επίπεδα γεωπολιτικού διχασμού και δυσπιστίας εδώ και γενιές. Στο Νταβός, προέτρεψα τους ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαφορές και να αποκαταστήσουν τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Αντόνιο Γουτέρες τηρεί, από την  αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, μια συνεπή φιλειρηνική στάση.

Ήδη, την πρώτη ημέρα της εισβολής, ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε είχε απευθυνθεί στον πρόεδρο της Ρωσίας, λέγοντας «Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία».

Ωστόσο, ο Α.Γκουτέρες συναρτά την ειρήνη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών έχει επανειλημμένως αναφερθεί, τονίζοντας τις νέες προκλήσεις που αναδεικνύονται από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση.

Στο θέμα της ρύπανσης ο Α. Γκουτέρες επανήλθε πριν από λίγες ώρες, ζητώντας την τιμωρία των πετρελαϊκών εταιρειών που μολύνουν το περιβάλλον. «Κάποιοι πετρελαϊκοί γίγαντες έχουν πει το μεγάλο ψέμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη», ανέφερε από το Νταβός ο γ. γ. του ΟΗΕ.

Η καταγγελία του Α. Γκουτέρες διατυπώθηκε με τρόπο άμεσο και ευθύ: «Κάποιοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων γνώριζαν καλά τη δεκαετία του 1970 ότι το εμβληματικό προϊόν τους επρόκειτο να κάψει τον πλανήτη. Αλλά όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν τη δική τους επιστήμη. Μερικοί πετρελαϊκοί γίγαντες έχουν διαπραγματευτεί το μεγάλο ψέμα».

Στο επίκεντρο της κριτικής του ηγέτη του Ο.Η.Ε τέθηκε η εταιρεία ExxonMobil. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, ο πετρελαϊκός γίγαντας ExxonMobil είχε εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη που έγιναν από τους δικούς του επιστήμονες, οι οποίες απέδειξαν εγκαίρως ακριβώς αυτό που συνέβη δεκαετίες αργότερα, όπως επιβεβαιώνει μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Science. Ωστόσο, η εταιρεία εδώ και χρόνια αμφισβητεί δημοσίως την κατάσταση της επιστημονικής γνώσης σε αυτόν τον τομέα, κατέληξε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments