Πολιτική

Το καλάθι του νοικοκυριού και ο μαξιμαλισμός της Ένωσης Εργαζόμενων Εθελοντών Ελλάδας

Το καλάθι του νοικοκυριού και ο μαξιμαλισμός της Ένωσης Εργαζόμενων Εθελοντών Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η Χώρα μας ευτύχησε να έχει αυτό το «καλάθι του νοικοκυριού» πολύ πιο πριν και φορτωμένο όχι με είκοσι προϊόντα, όπως σχεδιάζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, αλλά με τα τριπλάσια αγαθά

Είναι πανθομολογούμενο ότι ζούμε σε παγκόσμια κλίμακα τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες μιας πολεμικής σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στα ουκρανικά εδάφη, λόγω της ρωσικής πολεμικής επιθετικότητας. Κι αυτός ο ρωσικός επεκτατισμός δημιουργεί ένα σπιράλ ενεργειακών και πληθωριστικών κρίσεων που, αναπόφευκτα, επιβαρύνουν το πορτοφόλι των πολιτών σε διεθνές πλέον επίπεδο. Μπροστά σε αυτήν την αναπόδραστη επιδείνωση των οικονομικών μας, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν, εκτός από μακροοικονομικά μέτρα, και πρόσθετα μέτρα μερικής ανακούφισης του εισοδήματος των πολιτών. Οι αποφάσεις αυτές δεν φιλοδοξούν, βέβαια, να επιλύσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα μιας Χώρας, αλλά είναι δυνατόν να μετριάσουν τις δυσμενείς πληθωριστικές συνέπειες αυτής της εξωγενούς κρίσης.

Προχθές, για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών της κεντρώας κυβέρνησης της Γαλλίας προανήγγειλε τη δημιουργία ενός καλαθιού του νοικοκυριού, για μια πρώτη άμβλυνση των συνεπειών αυτής της οικονομικής κρίσης. Ο κεντρώος πολιτικός τόνισε ότι «ισότητα σημαίνει πως όλοι μοιραζόμαστε το βάρος του πληθωρισμού» και ότι η βασική ιδέα για τη δημιουργία του καλαθιού αυτού είναι πως «όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, αφού το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα».

Η Χώρα μας ευτύχησε να έχει αυτό το «καλάθι του νοικοκυριού» πολύ πιο πριν και φορτωμένο όχι με είκοσι προϊόντα, όπως σχεδιάζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, αλλά με τα τριπλάσια αγαθά. Ο στόχος αυτού του μέτρου είναι, όπως από την πρώτη στιγμή αποσαφήνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει το καλάθι του, μέσα από ένα ορισμένο πλήθος αγαθών. Αυτό το μέτρο στήριξης έχει αρχίσει να ευδοκιμεί και να αποδίδει μετρήσιμους καρπούς, όπως αναφέρει και ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ενημερώνει ότι αυτήν την «12η εβδομάδα για το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Από 833 προϊόντα 54 (6%) ανέβηκαν, 43 (5%) μειώθηκαν και 735 (89%) παρέμειναν σταθερά! Η αξία του μέσου «Καλαθιού» παραμένει σταθερή παρά τον πληθωρισμό. Αύριο θα δώσουμε στην δημοσιότητα αναλυτικές απαντήσεις σε πρόσφατα δημοσιεύματα». Στον αντίποδα υψώνεται ένας οικονομικός μαξιμαλισμός, που αρνείται το αντικειμενικό γεγονός και για αυτόν τον λόγο, αποφεύγει να μιλήσει συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΚ), επικαλούμενη το ευρωβαρόμετρο, απαξιώνει πλήρως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», αποκαλώντας το «ημίμετρο», το οποίο, «όπως τα διάφορα “pass” δεν συμβάλλουν στο παραμικρό στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, δεν αντιστρέφεται το ζοφερό αυτό καταναλωτικό κλίμα».

Η ανακοίνωση αυτή της ΕΕΚΚ στηρίζεται ουσιαστικά σε μια παραποίηση, όχι αναγκαστικά σκόπιμη, όχι υποχρεωτικά ηθελημένη, του λόγου για τον οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στη δημιουργία του «καλαθιού της νοικοκυράς», αυτού του μέτρου δηλαδή που η ΕΕΚΚ επιχειρεί ματαίως να «αποψιλώσει» με ριζοσπαστικό λεξιλόγιο: ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει το καλάθι του, μέσα από ένα ορισμένο σύνολο αγαθών, σε συνθήκες εξωγενούς πληθωριστικής – οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments