Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ η πλατφόρμα για αιτήσεις χωριστών φορολογικών δηλώσεων έγγαμων είναι ήδη ανοιχτή μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ η πλατφόρμα για αιτήσεις χωριστών φορολογικών δηλώσεων έγγαμων είναι ήδη ανοιχτή μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Την 1η Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2022, για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους προέχει η έκδοση ΑΦΜ πριν τη δήλωση. Επίσης, όσοι είναι στρατεύσιμοι καλούνται να καταθέσουν δελτίο απογραφής.

Τα εισοδήματα του 2022 θα φορολογηθούν το 2023 χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με πέρσι. Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% ( για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).

Τι ισχύει για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Όσοι το καλύψουν θα δουν έκπτωση στον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν. Διαφορετικά η εφορία θα βάλει πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της διαφοράς που δεν έχει καλυφθεί.

Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) . Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments