Διεθνή

Guardian: Η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει τανκ καθώς η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «κατάφωρη πρόκληση»

Guardian: Η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει τανκ καθώς η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «κατάφωρη πρόκληση»
Η Γερμανία θα στείλει 14 άρματα μάχης στην Ουκρανία, θα επιτρέψει τις εξαγωγές από άλλες χώρες.
10.49 GMT

Η Γερμανία θα στείλει 14 άρματα μάχης στην Ουκρανία, θα επιτρέψει τις εξαγωγές από άλλες χώρες. Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από χώρες εταίρους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit σε δήλωση την Τετάρτη.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν γρήγορα δύο τάγματα με άρματα μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία, αναφέρει η δήλωση του Reuters, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα παράσχει σε πρώτο βήμα 14 άρματα μάχης Leopard 2 από στρατιωτικά αποθέματα. Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα ξεκινήσει σύντομα και η Γερμανία θα παρέχει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά, ανέφερε. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο για το θέμα στις 12 GMT.

11.39 GMT

Τα τανκς Leopard 2: τι είναι και γιατί τα θέλει η Ουκρανία;

Peter Beaumont Peter Beaumont

Τι είναι το Leopard 2; Το Leopard 2 είναι ένα κύριο άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 500 km (311 μίλια). Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1979 και έχει τελική ταχύτητα 68 χλμ./ώρα (42 μίλια/ώρα). Εξοπλισμένο με ένα όπλο λείας οπής 120 mm ως κύριο οπλισμό του, είναι επίσης οπλισμένο με δύο ομοαξονικά ελαφριά πολυβόλα. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται από τον γερμανικό στρατό, το Leopard 2 βρίσκεται σε ευρεία υπηρεσία στην Ευρώπη, με περισσότερες από δώδεκα χώρες να χρησιμοποιούν το τανκ, καθώς και μια σειρά από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Τα τανκς έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία), όπου πολλά χάθηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους.

Γιατί τους θέλει η Ουκρανία;

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχει επείγουσα ανάγκη για βαρύτερα τεθωρακισμένα στον πόλεμο της κατά της εισβολής της Ρωσίας. Το Κίεβο έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα τανκς, τα περισσότερα από τη σοβιετική ή μετασοβιετική εποχή.

Εκτός από τονίζοντας την πεποίθησή του ότι η Μόσχα σκοπεύει να ξεκινήσει μια σημαντική νέα επίθεση τους επόμενους μήνες, το Κίεβο και πολλοί από τους συμμάχους του πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα εάν η Ρωσία ηττηθεί στο πεδίο της μάχης στις αντεπιθέσεις της ίδιας της Ουκρανίας. ρωσικά κατεχόμενα εδάφη. Ενώ η Ουκρανία έχει κερδίσει σημαντικές νίκες – στη μάχη για το Κίεβο στην αρχή του πολέμου, καθώς και στην περιφέρεια του Χάρκοβο και γύρω από τη Χερσώνα στο νότο – παρεμποδίζεται από την έλλειψη τανκς για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της και αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο ρωσικές δυνάμεις. πιο σύγχρονα και ικανά Τ-90.

Η ευρεία διαθεσιμότητα των Leopards – συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Πολωνίας, η οποία θέλει να τα προμηθεύσει στην Ουκρανία – τα καθιστά κατάλληλα για το Κίεβο. Η Ουκρανία έχει προτείνει ότι χρειάζεται 300 άρματα μάχης, ενώ δυτικοί αναλυτές έχουν προτείνει ότι 100 θα μπορούσαν πιθανώς να αλλάξουν την ισορροπία του πολέμου.

11.33 GMT

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση του τανκ της Γερμανίας στο Twitter.

11.15 GMT

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, επαίνεσε επίσης την απόφαση της Γερμανίας να στείλει τανκς στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο λέει ότι τα τανκς θα «καούν όπως όλα τα υπόλοιπα»

Το Κρεμλίνο έχει υποβαθμίσει τον αντίκτυπο που θα έχουν τα δυτικά τανκς στην απόκρουση των δυνάμεών του στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία «θα καεί όπως όλα τα υπόλοιπα». Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την αναμενόμενη μεταφορά των αρμάτων Leopard 2 και Abrams στον ουκρανικό στρατό «αποτυχημένο σχέδιο».

«Πρόκειται για υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων που αυτό θα προσθέσει στον ουκρανικό στρατό», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής τηλεδιάσκεψης. «Αυτά τα τανκς θα καούν όπως όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε. «Απλώς είναι πολύ ακριβά». Οι δηλώσεις του Πεσκόφ ήρθαν λίγες ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα ανοίξουν το πράσινο φως για τις μεταφορές αρμάτων Leopard 2 και Abrams στον ουκρανικό στρατό.

Οι ανακοινώσεις θα τερματίσουν έναν πολύμηνο αποκλεισμό σχετικά με τη μεταφορά εξελιγμένων όπλων στον ουκρανικό στρατό. Ο Πεσκόφ είπε ότι η διπλωματική διαμάχη για τις παραδόσεις των τανκς έδειξε ότι το ΝΑΤΟ διχάζεται στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία. «Σαφώς, δεν πάνε όλα ομαλά: δεν πάνε ομαλά εντός της συμμαχίας και με τη διαθεσιμότητα τανκς», είπε ο Πεσκόφ. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να προμηθεύσουν δεκάδες άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται έτοιμες να ξεκινήσουν μια διαδικασία αποστολής δεκάδων από τα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ.

11.10 GMT

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, «θα ενισχύσει την αμυντική δύναμη πυρός της Ουκρανίας» μαζί με τα άρματα μάχης Challenger 2 του Ηνωμένου Βασιλείου.

11.08 GMT

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σε δήλωσή του ότι η απόφαση να προμηθεύσουμε άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία «ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας». Το Βερολίνο «ενεργεί με στενά συντονισμένο τρόπο διεθνώς», ανέφερε η δήλωση. Στόχος είναι να δημιουργηθούν γρήγορα δύο τάγματα με άρματα μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα παράσχει σε ένα πρώτο βήμα 14 άρματα μάχης Leopard 2 από στρατιωτικά αποθέματα. Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα ξεκινήσει σύντομα και η Γερμανία θα παρέχει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά, ανέφερε. Η Γερμανία θα εκδώσει τις κατάλληλες άδειες μεταφοράς σε χώρες εταίρους που θέλουν να παραδώσουν γρήγορα άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματά τους στην Ουκρανία, ανέφερε.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments