Διεθνή

LE MONDE: Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αποφασίζουν να παραδώσουν βαριά άρματα μάχης στη χώρα

LE MONDE: Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αποφασίζουν να παραδώσουν βαριά άρματα μάχης στη χώρα

Πηγή Φωτογραφίας: Ukrainian Presidential Press Office via AP, File/Αρχείου

Μετά από εβδομάδες δισταγμού, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αποφάσισαν τελικά: αρκετές δεκάδες δυτικά άρματα μάχης θα σταλούν τους επόμενους μήνες στις δυνάμεις στο Κίεβο

Μετά από εβδομάδες δισταγμού, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αποφάσισαν τελικά: αρκετές δεκάδες δυτικά άρματα μάχης θα σταλούν τους επόμενους μήνες στις δυνάμεις στο Κίεβο, για να μπορέσουν να αντισταθούν στις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων και κυρίως να ανακτήσουν την πρωτοβουλία την άνοιξη , όταν οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για νέους μηχανοκίνητους ελιγμούς. Η ανακοίνωση επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, οι οποίες κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συνασπισμό, παρά τις σημαντικές αρχικές διαφορές.

Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επιβεβαίωσαν τις ευρωπαϊκές πηγές, η Ουάσιγκτον επρόκειτο να επισημοποιήσει την παράδοση περίπου τριάντα αρμάτων τύπου Abrams M1 την Τετάρτη. Αυτή η ανακοίνωση θα αποτελειώσει την αμερικανική θέση και αποκήρυξη για το πεντάγωνο. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήρε την απόφαση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 17 Ιανουαρίου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Αυτός ο εξοπλισμός θα πρέπει να αποκτηθεί μέσω ενός ειδικού προγράμματος βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, χωρίς να αξιοποιηθούν τα τρέχοντα αποθέματα του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά της, η Γερμανία θα πρέπει να παραδώσει περιορισμένο αριθμό αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και, κυρίως, να εξουσιοδοτήσει άλλες χώρες που τα έχουν να κάνουν το ίδιο, ιδίως την Πολωνία. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Der Spiegel, το οποίο αποκάλυψε τις πληροφορίες την Τρίτη στο τέλος της ημέρας, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ανακοινωθεί επίσημα την Τετάρτη από τον Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια παρέμβασης ενώπιον της Bundestag το μεσημέρι. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το Βερολίνο θα σκοπεύει να στείλει τουλάχιστον δεκατέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματα της Bundeswehr, η οποία έχει περίπου 320 συνολικά, αλλά από τα οποία μόνο 200 με 250 θα είναι επιχειρησιακά.

Πηγή: Le monde.fr/Thomas Wieder(Berlin, correspondant), Piotr Smolar(Washington, correspondant) et Cédric Pietralunga

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments