Διεθνή

Η αποστολή τανκς στην Ουκρανία καθιστά σαφές ένα πράγμα: Τώρα είναι ένας δυτικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας

Η αποστολή τανκς στην Ουκρανία καθιστά σαφές ένα πράγμα: Τώρα είναι ένας δυτικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Ζελένσκι παίρνει επιτέλους τη βοήθεια που θέλει, αλλά δίνει περισσότερο το μέλλον της Ουκρανίας στα χέρια των ΗΠΑ

Η αποστολή περισσότερων δυτικών αρμάτων μάχης για την υποστήριξη της Ουκρανίας δεν σημαίνει, καθώς ορισμένοι πολιτικοί περιστασιακά πλησιάζουν επικίνδυνα να υπονοήσουν, ότι ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει – εκτός μόνο για τις μάχες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει ακόμη μήνες, αν όχι χρόνια, και οι σημερινές αποφάσεις είναι περισσότερο μια στρατηγική παρέκκλιση παρά μια πλήρης και πλήρως εκτελεσμένη αναστροφή. Ωστόσο, αυτή είναι μια αναμφισβήτητα μεγάλη στιγμή, και για τρεις βασικούς λόγους. Το πρώτο είναι ότι τα άρματα μάχης δίνουν στην Ουκρανία ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα που, σύμφωνα με τα λόγια του Ed Arnold του Royal United Services Institute, θα μπορούσε να είναι μεταμορφωτικό.

Οι τρεις τύποι δυτικών αρμάτων μάχης που δεσμεύονται τώρα στην Ουκρανία – το M1 Abrams των ΗΠΑ, το Leopard 2 της Γερμανίας και το Challenger 2 του Ηνωμένου Βασιλείου – είναι όλα σημαντικά πιο ισχυρά από τα T-72 της σοβιετικής εποχής που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού και ουκρανικού τανκ. δυνάμεις. Το ίδιο και τα γαλλικά τανκς Leclerc, των οποίων η αποστολή στην Ουκρανία δεν έχει αποκλειστεί ούτε.

Αυτά τα δυτικά άρματα μάχης έχουν όλα μεγαλύτερη κινητικότητα, πιο θανατηφόρα δύναμη πυρός και ισχυρότερη θωράκιση από αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία. Αυτό τα καθιστά επίσης βαρύτερα, γεγονός που δίνει στα ελαφρύτερα ρωσικά άρματα πλεονέκτημα σε βαλτώδη εδάφη, από τα οποία δεν υπάρχει έλλειψη στην Ουκρανία μόλις γίνει η απόψυξη. Ακόμα κι έτσι, τα σύγχρονα δυτικά συστήματα ελέγχου και πλοήγησης των τανκς τους δίνουν μια ολόπλευρη ικανότητα να λειτουργούν σε συνδυασμένους ελιγμούς που περιλαμβάνουν πυροβολικό και πεζικό, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας, που οι Ρώσοι δεν μπορούν να ταιριάξουν.

Αυτά τα πλεονεκτήματα δίνουν στα δυτικά τανκς τη δυνατότητα να διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές και να ελέγξουν τη μορφή της σύγκρουσης σε σημαντικά τμήματα των κατεχόμενων εδαφών. Τα τανκς θα έπαιζαν επίσης βασικό ρόλο στην άμυνα των ουκρανικών γραμμών έναντι της αντεπίθεσης. Αλλά το πιο δελεαστικό δυναμικό αυτών των όπλων για την Ουκρανία και τους συμμάχους της είναι ότι, εάν είναι τόσο επιτυχημένα όσο υπονοεί η διαφημιστική εκστρατεία, θα μπορούσαν τελικά να βάλουν το Κίεβο σε θέση να υπαγορεύσει κατάπαυση του πυρός και όρους ειρήνης στη Μόσχα.

Υπάρχει, ωστόσο, πολύς δρόμος πριν από αυτό. Δύο άμεσες επιφυλάξεις ξεχωρίζουν – οι αριθμοί και τα logistics. Η Ουκρανία έχει πιέσει για 300 τανκς. Οι σημερινές ανακοινώσεις στο Βερολίνο και αλλού αφήνουν τον αριθμό των δεσμεύσεων σε λιγότερους από 100. Ο Arnold λέει ότι αυτός ο πόλεμος έδειξε ότι χρειάζεστε πολλά τανκς σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης. Το τρέχον δυτικό σύνολο είναι ακόμη πολύ μικρό.

Υπάρχει επίσης το διόλου ευκαταφρόνητο θέμα να φτάσουν τα τανκς στην πρώτη γραμμή. Τα τανκς των ΗΠΑ είναι προφανώς ακόμα στη Βόρεια Αμερική. Χρειάζονται επίσης πολλά αντίγραφα ασφαλείας. Οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι η ανάπτυξη μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Τα γερμανικά Leopards, αντίθετα, βρίσκονται στην Ευρώπη και μπορούν να εξυπηρετηθούν σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά, όλοι πρέπει να φτάσουν στο πεδίο της μάχης. Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες γραμμές παροχής και συντήρησης. Αυτή είναι μια απαραιτήτως μυστική περιοχή, αλλά η ανάπτυξη δεν θα γίνει με το πάτημα ενός διακόπτη.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ορόσημο είναι ότι η Γερμανία στάθηκε όρθια για να μετρηθεί. Δεδομένου ότι η Γερμανία έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα για την υποστήριξη της Ουκρανίας από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας) και έχει στείλει μεγάλα κινητά πυροβόλα όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα, αυτό μπορεί να φαίνεται ανώμαλο, αλλά ο Olaf Scholz ηγείται μιας χώρας που (σε αντίθεση με τη Βρετανία ή τη Γαλλία) πρέπει κοιτάξτε μόνιμα τόσο προς τα ανατολικά όσο και προς τα δυτικά. Σταμάτησε να δεσμεύσει τανκς μέχρι να πειστούν οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Έχει ενεργήσει στη δική του εποχή και όχι κατόπιν εντολής ανεξάρτητων μεγαλεπαγγελματιών όπως ο Μπόρις Τζόνσον. Σημειώστε, επίσης, ότι η γερμανική δέσμευση παραμένει περιορισμένη, όπως και της Ουάσιγκτον, αν και αναμφίβολα θα αυξηθεί.

Υπήρξαν πολλοί λόγοι για τους γερμανικούς δισταγμούς. Το καθένα είναι κατανοητό με τον δικό του τρόπο. Περιλαμβάνουν τη μη επιθυμία να είναι εκτός συμφωνίας με τις ΗΠΑ. την κληρονομιά της πολεμικής ιστορίας της Γερμανίας του 20ου αιώνα· απροθυμία να είναι ο στρατιωτικός ηγέτης της Ευρώπης· διχασμοί της κοινής γνώμης για στρατιωτικά ζητήματα· την επιθυμία να διατηρηθεί η εύθραυστη ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού· ο διορισμός μόλις την περασμένη εβδομάδα ενός νέου υπουργού Άμυνας, του Μπόρις Πιστόριους. και –ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάται– η αγωνία για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Πηγή: theguardian.com/Martin Kettle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments