Διεθνή

Τραμπ: Επιστροφή στο Facebook με τα «προστατευτικά κάγκελα» του Meta

Τραμπ: Επιστροφή στο Facebook με τα «προστατευτικά κάγκελα» του Meta

Πηγή Φωτογραφίας: cnn/nytimes

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα άρει την απαγόρευση των λογαριασμών του στο Facebook και στο Instagram για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα άρει την απαγόρευση των λογαριασμών του στο Facebook και στο Instagram για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία Meta. Αλλά ποια είναι τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα» που λέει ότι θα αποτρέψουν τα επαναλαμβανόμενα αδικήματα, τι θα σημαίνει για την πλατφόρμα και τι θα χρειαζόταν για να του απαγορευτεί ξανά;

Γιατί επιτρέπεται να επιστρέψει στον Τραμπ;

Εν ολίγοις: η κατάσταση ασφαλείας δεν είναι αυτή που ήταν στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα των ταραχών στο Καπιτώλιο. Ο πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο blog την Τετάρτη ότι η εταιρεία είχε διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος είχε «υποχωρήσει αρκετά» και ως αποτέλεσμα, η απαγόρευση θα αρθεί «τις επόμενες εβδομάδες».

Ωστόσο, ο Κλεγκ είπε ότι θα υπάρχουν νέα «προστατευτικά κιγκλιδώματα» για να αποτρέψουν τον Τραμπ ή άλλα δημόσια πρόσωπα από το να ενεργούν με παρόμοιους τρόπους στο μέλλον.

Τι είναι αυτά τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα»;

Η Meta ενημέρωσε την πολιτική της για τον περιορισμό των λογαριασμών που παραβιάζουν τις οδηγίες στο Facebook ή το Instagram, με ειδικούς κανόνες για δημόσια πρόσωπα σε περιόδους εμφύλιων αναταραχών.

Κανονικά μπορεί να περιοριστεί στους ανθρώπους από το να δημοσιεύουν από μία έως και 30 ημέρες, αλλά μπορεί να είναι μόνιμη εάν είναι αρκετά σοβαρή ή εάν εμφανίζεται παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Αλλά τα δημόσια πρόσωπα θα έχουν ισχυρότερους ελέγχους. Αυτό περιλαμβάνει κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτικούς υποψηφίους και άτομα με περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς. Οι τύποι παραβιάσεων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υποκίνηση ή πανηγυρισμό για συνεχιζόμενη βία ή εμφύλιες αναταραχές.

Το είδος της παραβίασης –και η επιρροή του δημόσιου προσώπου στα άτομα που εμπλέκονται στη βία– θα καθορίσουν τη διάρκεια του περιορισμού, η οποία θα είναι μεταξύ ενός μηνός και δύο ετών. Ο Μέτα είπε ότι οι περισσότερες παραβιάσεις θα θέσουν ένα δημόσιο πρόσωπο σε ένα μήνα τάιμ άουτ από την ανάρτηση. Μια σοβαρή παραβίαση που θα οδηγούσε σε απαγόρευση ενός έτους θα ήταν δραστηριότητα όπως η κοινοποίηση συνδέσμου σε δήλωση τρομοκρατικής ομάδας μετά από επίθεση. Όσο πιο σοβαρή είναι η βία ή η επίθεση, τόσο πιο πιθανή θα είναι η απαγόρευση για τα δύο ολόκληρα χρόνια.

Άλλες ενέργειες μπορεί να είναι πιο ήπιες. Ο Κλεγκ είπε ότι εάν, για παράδειγμα, ο Τραμπ αναφερθεί σε περιεχόμενο QAnon, η διανομή αυτού του περιεχομένου θα ήταν περιορισμένη και ο Meta θα περιόριζε την ικανότητά του να διαφημίζεται.

Γιατί απαγορεύτηκε ο Τραμπ από το Facebook;

Ο Τραμπ αποκλείστηκε από τις πλατφόρμες Facebook και Instagram του Meta μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Παρά την κλιμακούμενη βία εκείνη την ημέρα, ο Τραμπ επέμενε να δημοσιεύει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί και επαίνεσε τους βίαιους διαδηλωτές στην απόπειρα εξέγερσης .

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook την επόμενη μέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, είπε ότι ήταν σαφές τότε ότι ο Τραμπ «σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει στην εξουσία για να υπονομεύσει την ειρηνική και νόμιμη μετάβαση της εξουσίας» και τους κινδύνους να επιτρέψει στον Τραμπ να συνεχίστε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία “είναι απλώς πολύ σπουδαία”.

Τέθηκε αποκλεισμός στους λογαριασμούς του Τραμπ επ’ αόριστον, αλλά στη συνέχεια ο Meta έδωσε την τελική απόφαση για το αν θα διατηρηθεί η απαγόρευση στο συμβούλιο εποπτείας του Facebook – ένα όργανο που έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνει τελικές αποφάσεις σχετικά με τη δραστηριότητα μετριασμού του Facebook σε απόσταση αναπνοής από τη διοίκηση της Meta. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η απαγόρευση θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, αλλά είπε ότι η τελική απόφαση για το εάν ο Τραμπ θα επανειχθεί θα πρέπει να αποφασιστεί από τον Μέτα. Το συμβούλιο πρότεινε ο Meta να αποφασίσει εντός έξι μηνών, αλλά ο Μέτα επέλεξε να περιμένει δύο χρόνια από την αρχική απαγόρευση στις 7 Ιανουαρίου 2021.

Έχει επιτραπεί στον Τραμπ να επιστρέψει σε άλλες πλατφόρμες;

Μετά τις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ αποκλείστηκε επίσης από το Twitter, το YouTube και το Snapchat. Μέχρι στιγμής, μόνο το Twitter έχει άρει την απαγόρευσή του. Το Twitter ήρε την απαγόρευσή του τον Νοέμβριο του 2022, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Έλον Μασκ, διεξήγαγε μια δημοσκόπηση στο Twitter που επέλεξε την άρση της απαγόρευσης με ισχνή πλειοψηφία. Ο Τραμπ δεν έχει κάνει tweet από τότε που άρθηκε η απαγόρευση. Συνεχίζει να δημοσιεύει στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Truth Social. Ο Τραμπ συμφώνησε ότι όλες οι αναρτήσεις που κάνει στον ιστότοπο θα έχουν περίοδο αποκλειστικότητας έξι ωρών προτού μπορέσουν να αναρτηθούν σε άλλους ιστότοπους. Αλλά αυτή η συμφωνία λήγει τον Ιούνιο και η Rolling Stone ανέφερε ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Twitter καθώς προετοιμάζει την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Trump Media and Technology Group, Devin Nunes, ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι ο Trump «δεν έχει συμφέρον» να επιστρέψει στο Twitter.

Πηγή: theguardian.com/Josh Taylor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments