Αθλητισμός

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Η ΔΟΕ θέλει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Η ΔΟΕ θέλει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αντιδράσεις για την απόφαση της ΔΟΕ- «Στέλνει το μήνυμα ότι εγκρίνει τον πόλεμο»

Επικρίσεις δέχεται η ΔΟΕ, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Τον προηγούμενο μήνα το Ολυμπιακό Συμβούλιο Ασίας έδωσε τις ευλογίες του προκειμένου να μετάσχουν σε διοργανώσεις υπό την αιγίδα του οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, στον «δρόμο» προς τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024.

Χθες, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ έδωσε το «πράσινο φως» για αυτό, έπειτα από συζητήσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, με το δίκτυο των εκπροσώπων των αθλητών, τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η πιθανή πρόσβαση σε διοργανώσεις για αθλητές που έχουν ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο. «Κανένας αθλητής δεν θα πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί απλά και μόνο εξαιτίας του διαβατηρίου του», επεσήμανε το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ.

Όμως, θα αγωνίζονται ως «ανεξάρτητοι» αθλητές, χωρίς να εκπροσωπούν τη χώρα τους με οποιοδήποτε τρόπο και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως σέβονται τον Ολυμπιακό Χάρτη.

«Η σημερινή απόφαση να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να μετάσχουν σε αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η ΔΟΕ εγκρίνει τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας και την εισβολή στην Ουκρανία», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση οι Ουκρανοί αθλητές και η οργάνωση Global Athlete.

«Με την επιστροφή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις και ειδικότερα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024, το ρωσικό κράτος θα τους χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά προκειμένου να στηρίξουν την πολεμική προσπάθεια και να αποσπάσουν την προσοχή από τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στην Ουκρανία», τονίζουν ακόμη.

Παράλληλα, ζητούν να επιβληθεί ξανά ο αποκλεισμός των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, μέχρι η Μόσχα να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Στην ανακοίνωσή τους, αναγνωρίζουν πως αυτό θα προκαλέσει οδύνη σε πολλούς αθλητές και ότι δεν ευθύνονται εκείνοι για τον πόλεμο. Όμως, συμπληρώνουν, «το κόστος για τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ωχριά μπροστά στις φρικαλεότητες που βιώνει κάθε Ουκρανός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments