Πολιτική

Μητσοτάκης – Ιαπωνία: Ξεκινάει η επίσημη επίσκεψη – Στην ατζέντα θέματα ενέργειας

Μητσοτάκης – Ιαπωνία: Ξεκινάει η επίσημη επίσκεψη – Στην ατζέντα θέματα ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ενίσχυση και η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων

Σε λίγες ώρες από τώρα σηκώνει αυλαία η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία. Σχεδόν 17 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (του Κώστα Καραμανλή το 2005) ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στο Τόκυο για μία σειρά θεσμικών, οικονομικών και επενδυτικών επαφών. Και στη διάρκεια της παραμονής του στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αναμένεται να παρουσιάσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, την εικόνα μίας Ελλάδας που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό.

Η ενίσχυση και η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων, καθώς για την Ελλάδα η Ιαπωνία αποτελεί πύλη εισόδου σε μία άκρως σημαντική χώρα, η οποία όχι μόνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αλλά αποτελεί μία ισχυρή οικονομία και μέλος του G7. Παράλληλα, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο πλέγμα των ενεργειακών εγχειρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής και τον Ιάπωνα ομόλογό του θα τεθούν επί τάπητος διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του, επίσης, θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου.

Στην πρώτη γραμμή οι επενδύσεις

Μεγάλο κομμάτι της παραμονής του πρωθυπουργού στο Τόκυο θα αποτελέσουν οι συζητήσεις πέριξ των επενδυτικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδεύεται από τους κυρίους Πιερρακάκη και Φραγκογιάννη, θα φέρει στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, μέσα από δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία:

-Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία, εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

-Η δεύτερη παρουσίαση, στην οποία θα δώσει το “παρών” 20μελής επιχειρηματική αποστολή (ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ) που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει προς το Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων και θα έχει ως στόχο να εξευρεθούν πεδία συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Ιαπωνίας στην Ελλάδα πριν τη δημοσιονομική κρίση ήταν πολύ σημαντικό και έφθανε έως και τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αγορές ελληνικών χρεογράφων. “Καθώς στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η επίσκεψη μπορεί να προλειάνει το έδαφος για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από την ιαπωνική πλευρά σε επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Παράλληλα, ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα:

-Αναπτύσσει δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

-Προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.

-Συμμετέχει σε πρότζεκτ, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Στη διάρκεια της παραμονής του στο Τόκυο, ο πρωθυπουργός θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Όπως, η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει διάλεξη, με τίτλο “Ελλάδα 2.0: ένας ανθεκτικός και σταθερός εταίρος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον”, στο πανεπιστήμιο του Τόκυο.

Στην ομιλία του, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μία Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μία χώρα “που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση”, προωθώντας μεταρρυθμίσεις δικής της ιδιοκτησίας που φέρνουν θετικές επιδόσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις κινήσεις της Ελλάδας στο γεωπολιτικό τοπίο και στον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments