Διεθνή

Η Γαλλία σχεδιάζει να αρπάξει την εξουσία παρακολούθησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι

Η Γαλλία σχεδιάζει να αρπάξει την εξουσία παρακολούθησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Οι υπηρεσίες ασφαλείας θέλουν τεχνολογία έξυπνης κάμερας. Οι επικριτές φοβούνται ότι θα μετατρέψει τη χώρα σε κράτος επιτήρησης.

Η Γαλλία επιδιώκει να επεκτείνει μαζικά το οπλοστάσιο των δυνάμεων και των εργαλείων επιτήρησής της για να εξασφαλίσει τα εκατομμύρια των τουριστών που αναμένονται για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Μεταξύ των σχεδίων είναι μεγάλης κλίμακας, συστήματα κάμερας σε πραγματικό χρόνο που υποστηρίζονται από έναν αλγόριθμο για τον εντοπισμό ύποπτων συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων των αποσκευών χωρίς επίβλεψη και των ανησυχητικών κινήσεων του πλήθους, όπως ταραχές. Οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν την Τετάρτη για έναν νόμο που εισάγει τις νέες εξουσίες, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι προσωρινές, με ορισμένους νομοθέτες να πιέζουν να επιτραπεί η αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο: Η κυβέρνηση θέλει πολύ να αποφύγει «αποτυχίες» όπως αυτές που πλήγωσαν τη φήμη της στον τελικό του Champions League το περασμένο καλοκαίρι, και το τραύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 εξακολουθεί να είναι μεγάλο στη χώρα.

Όμως, τα σχέδια προκαλούν ήδη αναστάτωση μεταξύ των ακτιβιστών προστασίας της ιδιωτικής ζωής. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να περάσουν μέτρα που περίμενε από καιρό η βιομηχανία [τεχνολογίας ασφαλείας]», δήλωσε ο Bastien Le Querrec από τη ΜΚΟ ψηφιακών δικαιωμάτων La Quadrature du Net, ο οποίος ηγείται μιας εκστρατείας κατά της αλγοριθμικής βιντεοπαρακολούθησης.

Η γαλλική κυβέρνηση υπαναχώρησε ήδη όσον αφορά την εφαρμογή της αναγνώρισης προσώπου, αφού οι νομοθέτες στο πλειοψηφικό κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν ανησυχίες. Αναγκάστηκε επίσης από την αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο να ενισχύσει περισσότερα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Προς το παρόν, ο νόμος θα επέτρεπε τον «πειραματισμό» με τα συστήματα επιτήρησης και η δίκη υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025 — 10 μήνες μετά την ολοκλήρωση του αθλητικού διαγωνισμού.

Οι επικριτές, ωστόσο, φοβούνται ότι ο νόμος θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητη παρακολούθηση μακροπρόθεσμα. Ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη όταν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ειδικά αφού η νομοθεσία αναφέρει όχι μόνο αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και «εορταστικές» και «πολιτιστικές» συγκεντρώσεις. Στο παρελθόν, προειδοποίησε ο Le Querrec, τα μέτρα ασφαλείας που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να είναι προσωρινά – για παράδειγμα, υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε τις επιθέσεις του 2015 – κατέληξαν να γίνουν μόνιμα. Το αν η τεχνολογία θα επιβιώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα εξαρτηθεί από το πώς θα γραφτεί ο τελικός νόμος, σύμφωνα με τον Francisco Klauser, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel, ο οποίος έχει γράψει για την παρακολούθηση και τα αθλητικά γεγονότα.

«Στην ιστορία των μεγα-γεγονότων, υπάρχει πάντα μια κληρονομιά», είπε. Οι χώρες που διοργανώνουν μεγάλα γεγονότα βρίσκονται υπό «εξαιρετικές συνθήκες και πίεση χρόνου» που συχνά σημαίνει ότι αναπτύσσονται συστήματα που διαφορετικά «θα είχαν συζητηθεί πολύ πιο έντονα», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η IBM βοήθησε το Ρίο ντε Τζανέιρο να εγκαταστήσει ένα “δωμάτιο ελέγχου” ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και η τεχνολογία εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα, είπε ο Klauser.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, η Γαλλία έχει ήδη τις κάμερες, αλλά θα χρειαστεί να αγοράσει το λογισμικό για να αναλύσει το υλικό, δήλωσε στο POLITICO αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Philippe Latombe, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Modem, που συμμαχεί με τον Macron, είπε ότι γαλλικές εταιρείες όπως η Atos, η Idemia, η XXII και η Datakalab, μεταξύ άλλων, θα είναι σε θέση να παρέχουν τέτοια τεχνολογία. Ο νομοθέτης συμπροεδρεύει μια διερευνητική αποστολή για τη βιντεοπαρακολούθηση σε δημόσιους χώρους. Αφού η Γερουσία ψηφίσει τον νόμο για να επιτρέψει τους «πειραματισμούς» με τα συστήματα επιτήρησης, η νομοθεσία θα πάει στην Εθνοσυνέλευση και οι νομοθέτες και στις δύο βουλές αναμένεται να παλέψουν για την ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

Ο χρόνος τελειώνει ήδη, προειδοποίησε ο Latombe, καθώς οι αλγόριθμοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται σε σύνολα δεδομένων για μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: politico.eu/LAURA KAYALI

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments