Οικονομία

Βράβευση Άδωνι Γεωργιάδη από την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Βράβευση Άδωνι Γεωργιάδη από την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη βράβευσή του χθες, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, από την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη βράβευσή του χθες, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, από την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), στην ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.

«Είναι πολύ τιμητικό για εμένα αυτό το βραβείο. Ήθελα να ευχαριστήσω την ΠΟΣΠΛΑ και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, τον κύριο Δημήτρη Μουλιάτο, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όλα τα μέλη της ΠΟΣΠΛΑ και τους πωλητές, οι οποίοι όλη τη μέρα δουλεύουν χωρίς ωράριο και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες για να μπορέσουν να στήσουν αυτές τις λαϊκές αγορές.

Η αλήθεια είναι ότι με την ΠΟΣΠΛΑ έχω δεσμούς πριν γίνω Υπουργός Ανάπτυξης. Ως βουλευτής Β’ Αθηνών έκανα συχνά κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα θέματα των λαϊκών αγορών διότι τρόπον τινά αισθάνομαι ένα μέλος αυτής της οικογένειας.

Εγώ, ξέρετε, δεν έχω γεννηθεί μέσα στα πλούτη. Είμαι γόνος μίας μικρομεσαίας ελληνικής οικογένειας και ο ίδιος ήμουν ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Η πρώτη δουλειά της ζωής μου, που την έκανα για πολλά χρόνια, ήταν στο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κηφισιά. Εκεί μου ανέθεσε ο πατέρας μου να φτιάξω το περίπτερο των «Εκδόσεων Γεωργιάδη». Πήγα, πήρα το περίπτερο, έστησα τον πάγκο, έμεινα 15 μέρες στον πάγκο, τηρούσα το ωράριο, έφτιαχνα ταμείο, πήγαινα να βάλω τα βιβλία όταν τελείωναν, μάζευα τα βιβλία όταν ξαφνικά έβρεχε, ξαναστήναμε τον πάγκο μετά.

Έχω δουλέψει στον πάγκο και ξέρω πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά. Και εγώ ήμουν τυχερός γιατί οι εκθέσεις βιβλίου  γίνονται σε ανθρώπινα ωράρια. Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών δεν έχουν ωράριο αλλά πρέπει να ξυπνούν από τα άγρια χαράματα και να μένουν μέχρι αργά το μεσημέρι για να εξυπηρετούν τον κόσμο».

«Στην αρχή, όταν ο αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός μού ανέθεσε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αισθάνθηκα τη βαθιά υποχρέωση να ασχοληθώ πραγματικά με τις λαϊκές αγορές και να βρούμε λύση στα χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών.

Ο κύριος Δημήτρης Μουλιάτος και η ΠΟΣΠΛΑ ήταν μία από τις πρώτες μας συναντήσεις με τον Νίκο Παπαθανάση μέχρι τον Αύγουστο του 2020 που το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εμπορίου το είχε ως Υφυπουργός ο Νίκος Παπαθανάσης, μετά ήρθε σε εμένα όταν ο Νίκος έγινε Αναπληρωτής. Αλλά πάντα μαζί κάναμε από την αρχή το σχεδιασμό και τις συναντήσεις με την ΠΟΣΠΛΑ και με τους εμπόρους. Πιστεύω ότι δεν έχει υπάρξει Υπουργός στην ιστορία που να έχει δει περισσότερες φορές τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών από εμένα. Και διαχειριστήκαμε μαζί την πρώτη μεγάλη κρίση που ήταν φυσικά η πανδημία.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία κανένας δεν ήξερε τι είναι αυτό το πράγμα και πηγαίναμε όλοι, όπως λέμε στην λατινική γλώσσα «terra incognita». Ήταν άγνωστα τα εδάφη στα οποία κινούμασταν. Και η πρώτη αντανακλαστική αντίδραση των γιατρών που διορίστηκαν σε αυτή την επιτροπή που τότε είχε συσταθεί ήταν να μην λειτουργούν οι λαϊκές αγορές.

Θυμίζω την εποχή εκείνη με δική μας απόφαση οι λαϊκές αγορές έμειναν ανοιχτές, πήγαιναν τα κανάλια, έδειχναν αν τηρούνται οι αποστάσεις στους πάγκους, έκαναν ρεπορτάζ στα δελτία,  υπήρχε γενικώς μία μεγάλη φοβία στον κόσμο για την πανδημία και ένα αμυντικό κλίμα σε πολλούς για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Είμαι περήφανος γιατί ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μαζί με τον Αναπληρωτή μου, τον  Νίκο Παπαθανάση, βάλαμε φρένο σε αυτές τις ορέξεις τότε που ήθελαν να μην λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές μέσα στην πανδημία.

Το φαντάζεστε να μένατε μήνες ολόκληρους κλειστοί; Όχι μόνο για την οικονομική ζημία που θα υφίσταστε προφανώς αφού δεν θα μπορούσατε να κάνετε τη δουλειά σας, όσο το γεγονός ότι ο κόσμος θα ωθούνταν να πάει να ψωνίζει μόνο από τα σούπερ μάρκετ.

Εμείς επιμείναμε, εξηγήσαμε ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι το μόνο πραγματικό αντίδωρο που έχουμε για να μην ξεφύγουν οι τιμές των σχετικών ειδών στο σούπερ μάρκετ, το επιχείρημα αυτό έπεισε τον Πρωθυπουργό, οι λαϊκές αγορές έμειναν ανοιχτές, φτιάξαμε, φυσικά πρωτόκολλα που τα συμφωνήσαμε με τους γιατρούς.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε γενικές γραμμές τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν. Κάναμε και πάρα πολλούς ελέγχους, μπήκαν και κάποια πρόστιμα. Αυτά εξάλλου είναι μέσα στο παιχνίδι. Όμως, σε γενικές γραμμές τα μέτρα τηρήθηκαν, μπήκε μία τάξη στις λαϊκές, ο κόσμος συνέχισε να ψωνίζει τα πράγματα που έπρεπε να ψωνίσει και η αγορά γρήγορα ομαλοποιήθηκε.

Είμαστε πολύ περήφανοι στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων γιατί η Ελλάδα  είναι  μία από τις λίγες χώρες που κατά το διάστημα της πανδημίας, δεν αντιμετωπίσαμε ελλείψεις στα τρόφιμα όπως άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχαμε υπερβολικές ουρές, δεν είχαμε άδεια ράφια, δεν είχαμε κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η «μικρή Ελλάδα» τα κατάφερε πολύ καλύτερα από σχεδόν όλες τις βόρειες χώρες που διαφημίζονται πόσο καλά οργανωμένες είναι  και βλέπαμε στα δελτία να γίνεται ο σκοτωμός σε κάθε χώρα της Ευρώπης και σε εμάς εδώ να κυλούν όλα ομαλά.

Σε αυτήν την ομαλή πορεία του εμπορίου, οι λαϊκές αγορές, όλοι εσείς, ο καθένας από εσάς ξεχωριστά έπαιξε βασικό ρόλο και για να συγκρατηθούν οι τιμές και να διατηρηθεί η εφοδιαστική αλυσίδα σε λειτουργία».

«Στη συνέχεια ωρίμασε η συζήτηση για το νέο νόμο και τις λαϊκές αγορές, όπου τότε βρεθήκαμε στη δίνη μιας ακραίας αντιπολιτευτικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό επιχείρημα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο κακός άνθρωπος στα σούπερ μάρκετ και ότι ήθελα να κλείσω τις λαϊκές αγορές.

Ξέρετε, είναι  σχεδόν κωμικό. Εάν θέλαμε να κλείσουμε τις λαϊκές αγορές, μπορούσαμε να είχαμε αφήσει απλώς τους γιατρούς να κλείσουν τις λαϊκές αγορές. Δεν θα λαμβάναμε καμία ευθύνη για το ότι κλείσανε οι λαϊκές αγορές. Το πιθανότερο να μας έλεγαν και μπράβο τότε στην κοινή γνώμη, ότι προτάξαμε τη δημόσια υγεία και άλλα που λέγαμε τότε. Οι λαϊκές αγορές θα είχαν κλείσει, και εμείς θα ήμασταν και ήρωες.

Θυμίζω τις προσπάθειες για απεργίες και μαύρες σημαίες στις λαϊκές αγορές, πρωτοσέλιδα στη Δημοκρατία, στην Αυγή και στον Ριζοσπάστη. Τελικά καμία απεργία δεν έγινε. Ο νόμος πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Εφαρμόστηκε μια χαρά. Ακόμα και αυτοί που τότε αντιδρούσαν στο νόμο, έχουν έρθει στο γραφείο μου και μου έχουν ζητήσει συγγνώμη. Πρόσφατα είχαμε και μία συνάντηση στο γραφείο μου για να ρυθμίσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες του νόμου. Κύλησε το νερό στο αυλάκι. Ξεχάστηκαν και οι μαύρες σημαίες, ξεχάστηκαν και οι απεργίες. Ξεχάστηκε ο «κακός» Γεωργιάδης και όλα αυτά».

«Και ήρθε η 3η  στη σειρά μεγάλη παρέμβαση, αυτή που ζούμε τώρα με τις λαϊκές αγορές. Αυτή που είναι  γνωστή, ως «το Καλάθι του Νοικοκυριού». Όταν φτιάξαμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού», για τους προφανείς λόγους ακρίβειας, δεν φτιάχτηκε γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι. Φτιάχτηκε γιατί έπρεπε να έχουμε ένα εργαλείο, να δώσουμε στον αδύναμο συμπολίτη μας ένα καταφύγιο για τον πληθωρισμό.

Και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το «Καλάθι του νοικοκυριού», που φαινομενικά στην αρχή ευνοούσε τα σούπερ μάρκετ, υπέρ και των λαϊκών αγορών. Διότι η σύγκριση των τιμών και της ποιότητας των προϊόντων αυτών μεταξύ σούπερ μάρκετ και λαϊκών αγορών, είναι συντριπτικά υπέρ των λαϊκών αγορών. Γιατί οι λαϊκές αγορές είναι  τελικά αυτό που λέει η ονομασία τους: είναι  οι αγορές του λαού, είναι  οι αγορές του κόσμου που είναι εκεί ανεξαρτήτως καιρικών συνθήκων, για να φέρουν καλά ποιοτικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές για να ενισχύσουν την ελληνική παραγωγή, για να βρεθούν κοντά στον καταναλωτή, μέσα στις γειτονιές του. Η πραγματική τους χρησιμότητα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι παντελώς αδιαμφισβήτητη, θα έλεγα είναι κομβική. Ο ακρογωνιαίος λίθος».

«Έχω πάρει διάφορα βραβεία στην έως σήμερα σταδιοδρομία μου. Το σημερινό βραβείο που μου δίνει η Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α, το μοιράζομαι με τον Νίκο Παπαθανάση γιατί ξέρετε ότι εμένα μου αρέσει η ομαδική δουλειά.  Πιστεύω ότι καταφέραμε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της θητείας μας και να αφήσουμε πίσω μας πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το σημερινό βραβείο. Είναι  μεγάλη τιμή για μένα που το λαμβάνω. Έρχεται μετά από πάρα πολύ κόπο, από πάρα πολλές μάχες και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μέχρι τις εθνικές εκλογές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments