Κόσμος

Η ΕΕ «βάζει πάγο» στην Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Κίεβο

Η ΕΕ «βάζει πάγο» στην Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να βάλουν «φρένο» στις ελπίδες της Ουκρανίας.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να βάλουν «φρένο» στις ελπίδες της Ουκρανίας. Χωρίς καμία υπόσχεση ότι η πληγείσα από τον πόλεμο Ουκρανία θα μπορέσει να ενταχθεί σύντομα στην Ένωση, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα στο Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής στο Κίεβο (9 και 10 Φεβρουαρίου) οι Βρυξέλλες αναμένεται να «βάλουν πάγο» στις ελπίδες της Ουκρανίας ότι θα μπορούσε να ενταχθεί γρήγορα στην ΕΕ.

Σε ένα προσχέδιο της δήλωσης που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αναφορικά με τη Σύνοδο, και το οποίο βρέθηκε στα χέρια του Politco, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα των δύο ετών που έχει θέσει η Ουκρανία. Αντίθετα, προσφέρει μόνο κάποιες αόριστες διαβεβαιώσεις σχετικά με την προώθηση της διαδικασίας μόλις εκπληρωθούν όλα τα ορόσημα της ΕΕ.

 Η ΕΕ ζητά από την Ουκρανία σημαντικές μεταρρυθμίσεις

«Η ΕΕ θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν απόλυτα όλες οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στη θέση της Επιτροπής. Η Ουκρανία υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις απαραίτητες απαιτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το προσχέδιο.

Το έγγραφο τονίζει επίσης την ανάγκη για «συνολική και συνεπή εφαρμογή των δικαστικών μεταρρυθμίσεων» σύμφωνα με τις συμβουλές της Επιτροπής της Βενετίας, αναφέροντας, ειδικότερα, την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας.

Αν και η Ουκρανία ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγές στο δικαστήριο, ιδιαίτερα στον τρόπο διορισμού των δικαστών, η Επιτροπή της Βενετίας -ένα εξέχον συμβουλευτικό όργανο που περιλαμβάνει ειδικούς του συνταγματικού δικαίου- εξακολουθεί να ανησυχεί για τις εξουσίες και τη σύνθεση του οργάνου που επιλέγει τους υποψηφίους του δικαστηρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments