Διεθνή

Ο Όρμπαν, ο Ερντογάν και το Νόμπελ του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών

Ο Όρμπαν, ο Ερντογάν και το Νόμπελ του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Από χθες το βράδυ μεταδίδεται η πληροφορία, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας προτείνει τον Τούρκο πρόεδρο για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Από χθες το βράδυ μεταδίδεται η πληροφορία, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας προτείνει τον Τούρκο πρόεδρο για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Η είδηση είναι δυνατόν να δημιουργεί μια ορισμένη θυμηδία μεταξύ των γειτονικών λαών, αλλά η αναφορά στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Φίντες Αττίλα Τίλκι βεβαιώνει το πηγαίο του ενδιαφέροντος του Βίκτορ Όρμπαν για τον ύψιστο διεθνή έπαινο που πρέπει να αποδοθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις υπηρεσίες του στην προώθηση της Ειρήνης.

Ειδικότερα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι  «η Τουρκία είναι το μοναδικό έθνος που έχει επιτυχημένα μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία». Η συμφωνία για την απεμπλοκή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα είναι προσωπικό επίτευγμα του ειρηνοποιού Ερντογάν, σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, ο οποίος τονίζει πως «μέχρι σήμερα, η μοναδική επιτυχημένη προσπάθεια διαμεσολάβησης που με κάποιο τρόπο έφερε μια αχτίδα ελπίδας για ειρήνη, έγινε χάρη στις  προσωπικές προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου και έτσι επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά».

Έτσι, λοιπόν, στην οπτική του υπουργού Εξωτερικών του Βίκτορ Όρμπαν, «η Ουγγαρία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου για το Νόμπελ Ειρήνης», με τον Ούγγρο αξιωματούχο να διευκρινίζει ότι η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή του κόμματος Φίντες Αττίλα Τίλκι.

Hungarian Prime Minister Victor Orban attends a joint press conference with the Austrian Chancellor at the Federal Chancellery during Orban’s official visit to Austria in Vienna, Austria, July 28, 2022. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT

Ο Αττίλα Τίλκι είναι, εκτός από ευρωβουλευτής της ουγγρικής ακροδεξιάς, είναι γραμματέας του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, δηλαδή του Οργανισμού στον οποίο ηγεμονεύει πολιτικά και οργανωτικά η Τουρκία του Ερντογάν και ο οποίος έχει μεριμνήσει να κινήσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού, ο οποίος συγκεντρώνει πέρα από την Τουρκία τα τουρκόφωνα κράτη Αζερμπαιτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν, αναφέρεται ρητά ότι η «ειρηνική» αποστολή του Οργανισμού είναι «η εμβάθυνση και η επέκταση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης με βάση την κοινή τούρκικη ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό και αξίες των τουρκικών λαών και στους λαούς που δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί την τουρκική υπεροχή».

Ακόμη, ως ρόλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών ορίζεται «ο ρόλος της περαιτέρω υποστήριξης των αξιών και των συμφερόντων του Τουρκικού Κόσμου στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή».

Η «διεθνής» της ακροδεξιάς και του απολυταρχισμού εξακολουθεί να λειτουργεί πάντοτε νομίμως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments