Κόσμος

Euronews: Μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Euronews: Μειώθηκε ο πληθωρισμός στην  Ελλάδα
Υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 7,2% και  στην ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 8,5% από 9,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

Υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 7,2% και  στην ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 8,5% από 9,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η εξέλιξη σε κοινοτική κλίμακα συνδέεται με τη μείωση στις τιμές των καυσίμων στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα. Το ενεργειακό κόστος άρχισε να αυξάνεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά επιταχύνθηκε δραματικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τιμές στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα παραμένουν κατά 14% υψηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και ενώ η μείωση του πληθωρισμού γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι απίθανο να προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά που παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής στην Ευρώπη.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Ιανουάριο, η Λετονία (21,6%), η Εσθονία (18,8%) και η Λιθουανία (18,4%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ισπανία και το Λουξεμβούργο (5,8%).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 7,2%, από 7,6% τον προηγούμενο μήνα και στην Κύπρο στο 6,8%, επίσης από 7,6%.

Η ΕΚΤ έχει ετήσιο στόχο πληθωρισμού 2% και αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική των αυξήσεων επιτοκίων. Η Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments