Διεθνή

Θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία

Θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Ursula von der Leyen

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική αρωγή βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της πρώτης επίσκεψης ηγετών από τη στιγμή που η Ουκρανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Κυρίαρχο στην ημερήσια διάταξη είναι το ζήτημα της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν το Κίεβο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην Ε. Ε. και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πριν από λίγο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Β. Ζελένσκι, ότι «είναι καθησυχαστικό που βλέπω τους οργανισμούς κατά της διαφθοράς σε επιφυλακή, να εντοπίζουν γρήγορα τις περιπτώσεις διαφθοράς». Το ζήτημα της διαφθοράς είναι το πρώτο σε πολιτική και θεσμική σημασία ζήτημα, που απασχολεί τις Βρυξέλλες, αλλά και το Κίεβο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπόδιο, που καλείται να υπερπηδήσει η ουκρανική πλευρά ενόψει της ένταξης της στην Ένωση των 27. Η Ουκρανία υποφέρει διαχρονικά από υψηλά ποσοστά διαφθοράς στην δημόσια διοίκηση και στις σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και σε επιχειρηματίες. Η δήλωση της  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαιώνει την σχετική πρόοδο που έχει σημειώσει το ουκρανικό κράτος στο επίπεδο της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Οι πρόσφατες παραιτήσεις πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων μετά από ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπενθυμίζουν ότι η διαφθορά είναι μια απειλή που πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη σε περιόδους πολέμου. Μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων και να ξυπνήσει διχασμούς στη χώρα, αν και η ουκρανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει οριστικά τέλος στο πρόβλημα.

Παράλληλα, το Κίεβο θέλει περισσότερη σαφήνεια και λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία ένταξης, καθώς η Ουκρανία εφαρμόζει ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ενώ αμύνεται από τις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, αναμένεται να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων. Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της».

Επιπλέον, υπάρχουν χώρες μέλη, οι οποίες ακούν έντονη πίεση για την παροχή μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με την Monde, η φον ντερ Λάιεν είναι καταρχήν θετική στην παροχή μεγαλύτερης αρωγής στην Ουκρανία, παρά τις αντίθετες πιέσεις της γερμανικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ δηλώνει ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από αποτελεσματική, διαρκή και αξιόπιστη στρατιωτική υποστήριξη. Στην παρέμβασή του, ο Λεκορνύ τονίζει ότι τουλάχιστον η στρατιωτική εκπαίδευση πρέπει να γίνεται σε μόνιμη βάση, έτσι ώστε οι στρατιώτες να είναι άριστα εκπαιδευμένοι και να εξισορροπηθούν ενδεχόμενες υστερήσεις σε στρατιωτικό υλικό, αφήνοντας  έτσι αιχμές για τις γνωστές γερμανικές αμφιταλαντεύσεις στην παράδοση τεθωρακισμένων  οχημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments