Πολιτική

Ο Άδωνις και τα σενάρια προοδευτικών συνεργασιών

Ο Άδωνις και τα σενάρια προοδευτικών συνεργασιών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο κ. Τσίπρας επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Η απλή αναλογική που άφησε κληρονομιά στην παρούσα κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, πυροδοτεί σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας. Είναι αξιωματική η πρόταση της εκλογικής κοινωνιολογίας, ότι το αναλογικό σύστημα ευνοεί τις μετεκλογικές συνεργασίες και καλλιεργεί μια κουλτούρα κυβερνητικών και ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών, αρκεί βέβαια ο πιθανός, ο «υποψήφιος» μετεκλογικός εταίρος να μην θεωρείται ως ηθικά υποδεέστερος και, πάντως, όχι απατεώνας. Με έναν απατεώνα, με έναν ηθικά εξωνημένο, καμία πολιτική δύναμη, ακόμη και «προοδευτική», δεν συνάπτει συνεργασία. Έτσι έχει ηθική τάξη των εκλογικών πραγμάτων.

Στην τρέχουσα, την άτυπα προεκλογική περίοδο, είναι φυσιολογικό τα σενάρια εκλογικής συνεργασίας να ευνοούνται από το ισχύον αναλογικό σύστημα, με συνηθέστερη την προοπτική της εκλογικής συνεργασίας του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Τσίπρας επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, επιβεβαιώνοντας και στην ημέτερη πραγματικότητα τον άγραφο κοινωνιολογικό κανόνα, ότι το αναλογικό εκλογικό σύστημα λειτουργεί ευνοϊκά για κομματικές συνεργασίες. Πριν από την σύμπηξη της πολιτικής συνεργασίας όμως, πρέπει να συντρέχει η εκ των ων ουκ άνευ ηθική προϋπόθεση, που θέλει ηθικά αδιάβλητο τον πιθανό, εκλογικό εταίρο.

Τα πορίσματα της πολιτικής κοινωνιολογίας είναι πολύτιμα, επειδή δεν αντιστρατεύονται στην λογική, στην τυπική λογική. Ο θόρυβος που προκλήθηκε λοιπόν σε διαδικτυακούς τόπους του Σύριζα από την σημερινή δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπακούν ενδεχομένως σε μια εσωτερική, προοδευτική λογική, αλλά αντιτίθενται στους κανόνες της Λογικής, της τυπικής λογικής. Και η τυπική λογική είναι μόνον μία και είναι κοινή σε όλους τους στοιχειωδώς εχέφρονες ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και κομματικές αναφορές τους. Και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είπε τίποτε περισσότερο από μια πρόταση τυπικής λογικής.

«Ο κύριος Τσίπρας έχει προτείνει στον ελληνικό λαό να γίνει η προοδευτική διακυβέρνηση. Προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να γίνει χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Άρα, ο βασικός του εταίρος θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που θέλει να έχει βασικό του εταίρο το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει στην ελληνική κοινωνία τον κ. Ανδρουλάκη ως απατεώνα. Γιατί τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι αν συνεργαστεί ο κ. Ανδρουλάκης με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι εκβιαζόμενος. Λένε οι Συριζαίοι λοιπόν ότι στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη έχει βρει η ΕΥΠ ενοχοποιητικά στοιχεία, τόσο ενοχοποιητικά γι’ αυτόν που η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης τον κρατάνε. Αυτό είναι ο συλλογισμός. Άρα ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας απατεώνας τον οποίο τον πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και τον κρατάμε», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, καταλήγοντας «οι άνθρωποι είπαν κομψά τον Ανδρουλάκη απατεώνα, ωραίος τρόπος για να ξεκινάς μια κυβερνητική συνεργασία».

Το πιθανότερο είναι ότι οι αφοσιωμένοι οπαδοί του Σύριζα και του Αλέξη Τσίπρα θα συνέχιζαν να αγνοούν ή ακόμη και να χλευάζουν το τυπικά λογικό συμπέρασμα του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Εντούτοις, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ είναι «καταπέλτης» για τα ηθικά υπονοούμενα του Σύριζα και λειτουργεί ως επιβεβαίωση του λογικού συμπεράσματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφού «ευάλωτοι και σιωπηροί είναι αυτοί», όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «που με τους συνεργάτες τους έταζαν μετοχές τηλεοπτικών σταθμών σε φιλικούς επιχειρηματίες». Ο κ. Ανδρουλάκης «επιστρέφει» λοιπόν την υβριστική υπόνοια περί απατεώνα και ακυρώνει σενάρια εκλογικών συνεργασιών για λόγους ηθικής τάξης, την οποία έχει ήδη επισημάνει ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments