Διεθνή

Ο Πάκο Ραμπάν δεν είναι πια εδώ

Ο Πάκο Ραμπάν δεν είναι πια εδώ

Πηγή Φωτογραφίας: katohika.gr

Ο μεγάλος δημιουργός Πάκο Ραμπάν «έφυγε» σήμερα, σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε ο οίκος του «Paco Rabanne» στον επίσημο διαδικτυακό του τόπο.

Ο μεγάλος δημιουργός Πάκο Ραμπάν «έφυγε» σήμερα, σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε ο οίκος του «Paco Rabanne» στον επίσημο διαδικτυακό του τόπο.

Το 1966 ίδρυσε αυτή την εταιρεία με μοναδική ταυτότητα, σύνθεση πρωτοποριακό και σύγχρονο στυλ, που συνδύαζε το απαράμιλλο ύφος με την πρωτοποριακή τεχνογνωσία. Αυτός ο τολμηρός σχεδιαστής είχε το παρατσούκλι «ο μεταλλουργός της μόδας», που του είχε χαρίσει η Κοκό Σανέλ.

Ο Francisco Rabaneda y Cuervo, όπως ήταν το αρχικό σπανιόλικο όνομά του, γεννήθηκε το 1934 στην Χώρα των Βάσκων. Σε ηλικία πέντε ετών, ξέφυγε από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, μαζί με την μητέρα του, και κατέφυγε, μαζί με την πολυαγαπημένη του μαμά, στη Γαλλία, όπου πήρε το όνομα Paco Rabanne.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αφού σπούδασε αρχιτεκτονική, εφάρμοσε την τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό αξεσουάρ avant-garde, προσφέροντας τις μοναδικές του δημιουργίες σε αρκετούς οίκους υψηλής ραπτικής.

Για να λανσάρει την ομώνυμη επωνυμία του το 1966, παρουσίασε μια πρώτη συλλογή, τα «12 εισαγόμενα φορέματα σε μοντέρνα υλικά» , παρελαύνοντας υπό τον ήχο του έργου του Marteau sans maître του Pierre Boulez .

Τα θρυλικά του φορέματα με αλυσίδα έμελλε να καθορίσουν μια νέα εποχή, εξελίσσοντας σχήματα σε ένα στυλ που εξακολουθεί να είναι εμβληματικό μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας μέχρι τώρα αχρησιμοποίητα υλικά όπως σφαιρίδια και μεταλλικές πλάκες, ο πάντα ευαίσθητος Ραμπάν έκανε δημιουργίες που έφεραν επανάσταση στη μόδα τη δεκαετία του 1960, όπως ήταν η χειροποίητη τσάντα τού 1969, η οποία ενσαρκώνει τη χρήση από τη μάρκα Experimental Materials.

Ο Ραμπάν διακρίθηκε επίσης στην δημιουργία ανδρικών ενδυμάτων και αρωμάτων για τα δύο φύλα. Στο γύρισμα της χιλιετίας, ο Ισπανός δημιουργός σταμάτησε τις παρελάσεις, αποφασίζοντας να αποσυρθεί για να αφοσιωθεί σε άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το 2011, ο οίκος Paco Rabanne κυκλοφόρησε ξανά τα γυναικεία έτοιμα ρούχα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Manish Arora. Θα ακολουθήσει η Lydia Maurer. Αλλά ήταν ο Julien Dossena που έμελλε να αναβιώσει την φθίνουσα επωνυμία αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του οίκου το 2013.

Ο Πάκο Ραμάν συνταξιοδοτήθηκε το 1999 και έκτοτε αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, με τις δημόσιες εμφανίσεις του να σπανίζουν.

Ο σχεδιαστής πέθανε στο χωριό Πορτσάλ, στο οποίο κατοικούσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments