Διεθνή

Ο Χαμενεî απονέμει χάρη σε «χιλιάδες κρατουμένους»

Ο Χαμενεî απονέμει χάρη σε «χιλιάδες κρατουμένους»

Πηγή Φωτογραφίας: WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS/John MACDOUGALL / AFP

Ο Ανώτατος Επαναστατικός Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποφάσισε να δώσει χάρη σε «δεκάδες χιλιάδες» κρατουμένους

Ο Ανώτατος Επαναστατικός Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποφάσισε να δώσει χάρη σε «δεκάδες χιλιάδες» κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων πολλών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με βάση όσα ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Δεν είναι εντούτοις όλοι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν μετά τον θάνατο της Μασα Αμινί, μιας νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη από την αστυνομία επειδή φορούσε δεν φορούσα ορθά την μαντίλα τον περασμένο Σεπτέμβριο, που επηρεάζονται θετικά από αυτή τη χάρη που προσφέρει ο επικεφαλής της ιρανικής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, άτομα που καταδικάστηκαν για «διαφθορά επί της γης», μια κατηγορία που τιμωρείται με θάνατο και για την οποία έχουν ήδη εκτελεστεί τέσσερις διαδηλωτές, δεν θα ευεργετηθούν από την απόφαση.

Οι κρατούμενοι που διώκονται για «κατασκοπεία προς όφελος ξένων υπηρεσιών», για άμεση σχέση με ξένους πράκτορες ή για φόνο ή πρόκληση εκ προθέσεως τραυματισμό, καταστροφή ή κάψιμο δημόσιας περιουσίας, δεν θα ωφεληθούν περισσότερο από το μέτρο της χάριτος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, οι οποίες μερικές φορές μετατράπηκαν σε ταραχές και συνοδεύτηκαν από εγκληματική καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 70 ανήλικοι, σύμφωνα με ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε επιστολή του προς τον Αλί Χαμενεΐ, ο Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζέι, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στην χώρα, δικαιολόγησε το αίτημά του για χάρη, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, έχουν διαπράξει κακές πράξεις και εγκλήματα λόγω κατήχησης και εχθρικής προπαγάνδας».

«Τα σχέδια ξένων εχθρών και αντεπαναστατικών ρευμάτων έχουν αποτύχει, πολλοί από αυτούς τους νέους μετανιώνουν για τις πράξεις τους», προσθέτει ο ανώτατος κρατικός αξιωματούχος, τη στιγμή που είναι αλήθεια πως η ένταση των διαδηλώσεων έχει μειωθεί σημαντικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments