Διεθνή

Χριστοδουλίδης – Μαυρογιάννης στον β’ γύρο

Χριστοδουλίδης – Μαυρογιάννης στον β’ γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ/AP PHOTO

Στον δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών περνούν ο υποψήφιος, προερχόμενος από το ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στον δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών περνούν ο υποψήφιος, προερχόμενος από το ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ποιο συγκεκριμένα, με καταμετρημένο ήδη το 85% παγκύπρια, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δίνουν: Ν. Χριστοδουλίδης: 31,76%, Α. Μαυρογιάννης: 29,44%, Α. Νεοφύτου: 26,31%.

Ο οριστικός νικητής και νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει γνωστός την δεύτερη Κυριακή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και προέρχεται από τους κόλπους του ΔΗΣΥ κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές ως ανεξάρτητος. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό χώρο και συγκεκριμένα από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών – ΕΔΕΚ, την Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), καθώς και την Αλληλεγγύη.

Ο  Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την πλευρά του, έχει λαμπρές σπουδές στη διεθνή πολιτική και το διεθνές δίκαιο και έχει υπηρετήσει με επιτυχία ως διαπραγματευτής σε συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτημα. Είναι ο υποψήφιος του αριστερού ΑΚΕΛ, του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού, το μακροβιότερο αριστερό κόμμα του νησιού.

Δύο ζητήματα είναι οι προτεραιότητες για το μέλλον του νησιού, η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση του και η συνέχιση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στη θαλάσσια ζώνη του. Τα δύο κεφαλαιώδη ζητήματα είναι συνδεδεμένα. Ελλείψει πολιτικής διευθέτησης, οι εντάσεις, μοιραία, θα συνεχιστούν με την Άγκυρα, η οποία διεκδικεί το μερίδιό της στο απροσδόκητο αέριο για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων.

Κατά το παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να στείλει στρατιωτικά σκάφη για να εμποδίσει το έργο των δυτικών εταιρειών πετρελαίου που εργάζονται σκληρά στα ανοιχτά της Κύπρου. Από τότε, η ανατολική Μεσόγειος έχει στρατιωτικοποιηθεί. Ένα χαρακτηριστικό που ενισχύθηκε από την άρση του εμπάργκο στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στη Λευκωσία, που αποφάσισε η Ουάσιγκτον το φθινόπωρο του 2022.

Όμως, προς το παρόν, οι Κύπριοι ψηφοφόροι, 561.000 άνθρωποι, αισθάνονται περισσότερο ανήσυχοι για την απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, η αύξηση του πληθωρισμού (10,9% σε διάστημα ενός έτους το 2022), δημιουργούν εύλογη οικονομική δυσαρέσκεια.  Είναι ενδεικτικό του άσχημου οικονομικού κλίματος ότι η τιμή των καυσίμων, η οποία είναι κατά πολύ χαμηλότερη στο βόρειο τμήμα, ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους αυτοκινητιστές να κατευθύνονται προς τα εκεί συχνά για ανεφοδιασμό.

Το Κυπριακό ζήτημα, λοιπόν, και η Οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στον πολιτικό διάλογο και την κομματική αντιπαράθεση μέχρι την δεύτερη Κυριακή, οπότε και θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο τρίτος σε ψήφους Δημοκρατικός Συναγερμός (Αβέρωφ Νεοφύτου), θεωρείται δικαιολογημένα ως αποφασιστικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments