Διεθνή

Ο Μπάιντεν και η κατάσταση της Ένωσης

Ο Μπάιντεν και η κατάσταση της Ένωσης
Για απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών

Για απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομιλία θα δοθεί από τον Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union), αποτελεί ουσιαστικά έναν απολογισμός ενώπιον του Κογκρέσου, απολογισμός που είναι θετικός για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και των Δημοκρατικών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ορίσει το πρόσωπο του υποψηφίου τους στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί το δικαίωμα να μην παραστεί και να μην δώσει αυτήν την ετήσια ομιλία προς τα μέλη του Κογκρέσου. Η κατάσταση της Ένωσης δεν είναι μια στενά κοινοβουλευτική απεύθυνση του προέδρου των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Έχει έναν περισσότερο τελετουργικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος προσέρχεται λοιπόν απόψε στο Κογκρέσο για να στείλει αυτό το μήνυμα απολογισμού των πεπραγμένων εν όψει της νέας χρονιάς και έχει λόγους να αισθάνεται αρκετά βέβαιος για τις πολιτικές του δυνάμεις.

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεικνύεται ανθεκτική, σε πείσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Στο οικονομικό πεδίο, καμία κρίση δεν προδιαγράφεται στον αμερικανικό ορίζοντα, οι πληροφορίες αναφέρουν τεράστια επενδυτικά σχέδια για την εκβιομηχάνιση ορισμένων τομέων,  η Κίνα παρακολουθεί τις ΗΠΑ να έχουν τεχνολογική υπεροχή απέναντί της, ενώ η απεργία κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, ο Τζο Μπάιντεν αποδεικνύεται ένας πολύπειρος και υπομονετικός παράγοντας. Δεν παρασύρεται από στιγμιαίους παρορμητισμούς, σε μερική αντίθεση με τον προκάτοχό του Ντόναλτ Τραμπ, και η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στη γηραιά ήπειρο δικαιώνει έως τώρα την ανοιχτή, εκθετική υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Η τομεακή πολιτική, όπου παρουσιάζει υστερήσεις η «γραμμή» Μπάιντεν, είναι αυτή της μετανάστευσης και της σύστοιχης φυλετικής βίας. Σε όλα τα σημερινά ρεπορτάζ και αναλύσεις απολογισμού της πολιτικής Μπάιντεν κατά την χρονιά που κύλισε, γίνεται λόγος για ενδυνάμωση της φυλετικής βίας στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας. Στο πεδίο αυτό θεματικής πολιτικής υπερέχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ο Ντόναλτ Τραμπ προσωπικά.

Η αποψινή βραδιά θα προσφερόταν, συνολικά, ακόμη και για την ανακοίνωση μιας νέας υποψηφιότητας του Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε υποψήφιο και ο σημερινός πρόεδρος δεν κρύβει πως το προχωρημένο της ηλικίας του 80χρονου προέδρου. δεν τον εμποδίζει να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο. Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει όμως ότι η στιγμή της ανακοίνωσης μιας νέας υποψηφιότητας δεν έχει σημάνει ακόμη, κρατά τα χαρτιά του κλειστά και περιμένει τον κατάλληλο χρόνο. Έως τότε, ενισχύει το προφίλ του με ομιλίες, τελετουργικές και άλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments