Nέα της αγοράς

Ποιες εταιρείες είναι έτοιμες να συνδέσουν νέα αιολικά πάρκα – Οι πρωταθλητές της πράσινης ενέργειας

Ποιες εταιρείες είναι έτοιμες να συνδέσουν νέα αιολικά πάρκα – Οι πρωταθλητές της πράσινης ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ποιες είναι όμως οι νέες επενδύσεις που αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο το αμέσως επόμενο διάστημα;

Σύμφωνα με τη στατιστική που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ, στο τέλος του 2022 βρίσκονταν υπό κατασκευή πάνω από 840 MW νέων αιολικών πάρκων. Τα έργα αυτά αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών, ενώ άλλα 450 MW βρίσκονται στη φάση της συμβολαιοποίησης ή επίκειται η έναρξη κατασκευής τους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, το 2022 συνδέθηκαν στο δίκτυο 68 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 230 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 230 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 5,2% σε σχέση με το τέλος του 2021. Συγκεκριμένα, εντός του 2022 ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα 12 διαφορετικοί, μεγάλοι και μικροί, επιχειρηματικοί όμιλοι. Τις περισσότερες επενδύσεις συνέδεσαν στο δίκτυο η Iberdrola Rokas (104,6 MW) και ο όμιλος Μυτιληναίου (43,2 MW).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο έργο που αναμένεται να συνδεθεί ολόκληρο εντός του 2023 είναι το πακέτο των έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Καφηρέα, με συνολική ισχύ 330 MW. Ακολουθούν διάφορα έργα σε περιοχές όπως η Βοιωτία και η Μαγνησία της EDPr, που αθροίζουν συνολική ισχύ 100 MW. Λίγο πάνω από 100 MW είναι και τα έργα που βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή τελικής ανάπτυξης από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία επίσης αναμένει σημαντικές προσθήκες εντός του 2023. Περί τα 84 MW νέας ισχύος αναμένεται να προστεθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και από την εταιρεία MORE, θυγατρική του ομίλου της Motor Oil Hellas. Ακολουθούν μια σειρά από εταιρείες που ετοιμάζουν μικρότερο αριθμό έργων με ισχύ από 20 έως 40 MW. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου, η Rokas Iberdrola, η National Energy και άλλες εταιρείες.

– η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 713,6 MW (15,2%) – η ΜORE με 706 MW (15,1%) – η Iberdrola Rokas με 375 MW (8%) – η ENEL Green Power με 368 MW (7,9%) και – η EREN με 250 MW (5,3%)

Ακολουθούν η EDF, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy, η Cubico, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες κ.ά.

Χάρης Φλουδόπουλος/capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments