Οικονομία

Ρύθμιση οφειλών: Επανέρχονται οι 72 ή 120 δόσεις αλλά με “δόντια” για τους κακοπληρωτές

Ρύθμιση οφειλών: Επανέρχονται οι 72 ή 120 δόσεις αλλά με “δόντια” για τους κακοπληρωτές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Πριν από τις εκλογές αναμένεται από την κυβέρνηση η αναβίωση των 120 δόσεων και η νέα ρύθμιση για τις 72 δόσεις 

Πριν από τις εκλογές αναμένεται από την κυβέρνηση η αναβίωση των 120 δόσεων και η νέα ρύθμιση για τις 72 δόσεις σχετικά με χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των παραγωγικών τάξεων, οι οποίες έχουν πληγεί από τις απανωτές κρίσεις.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως αναφέρουν πηγές, στο τέλος του μήνα ή αρχές του επομένου, όταν και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται, τόσο από την πορεία των εσόδων, όσο και από την διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2022.

Αυτό που φαίνεται να κερδίζει «πόντους» είναι η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων. Στόχος είναι να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών.

Η αναβίωση των 120 δόσεων, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις στο οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπει ως προϋπόθεση για την ένταξη την καταβολή του 10% των οφειλόμενων ποσών από τις δόσεις που έχουν χαθεί. Δηλαδή, αν έχουν απολέσει δόσεις 1.000 ευρώ, θα πρέπει να προπληρώσουν 100 ευρώ, προκειμένου να επανενταχθούν στη ρύθμιση. Αντιστοίχως και για ποσά μεγαλύτερα, όπως π.χ. 5.000 ευρώ, η επανένταξη θα προβλέπει την καταβολή 500 ευρώ.

Σημαντικό  είναι ότι θα διατηρούνται τα ίδια σχεδόν μηδενικά επιτόκια (2%), σε αντίθεση με τη ρύθμιση των 72 δόσεων για την οποία εξετάζεται τα επιτόκια να είναι υψηλότερα. Στη ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους την έχασαν. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments