Διεθνή

Ο «Δούρειος Ίππος» Μπερλουσκόνι

Ο «Δούρειος Ίππος» Μπερλουσκόνι

Πηγή Φωτογραφίας: kurier.at- repubblica.it

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος από δεξιός δηλώνει πια «κεντρώος», συνεχίζει να ηγείται της Forza Italia και να συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του δεξιού σχηματισμού «Αδέλφια της Ιταλίας»

Ο Ματέο Σαλβίνι αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φαίνεται ότι συγκεντρώνει την πολιτική δυσαρέσκεια της πρωθυπουργού Τ. Μελόνι. Ο μετριοπαθέστερος των τριών κυβερνητικών εταίρων αποδεικνύεται ο πιο εμπρηστικός στην πράξη, με τα λόγια και τα έργα του. Με δηλώσεις του ο Μ. Σαλβίνι αρνείται να επιδοκιμάσει τις πρόσφατες απόψεις του Σ. Μπερλουσκόνι για τον πόλεμο, λέγοντας: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τώρα την παρέμβαση του Σίλβιο (σ.σ.: Μπερκλουσκόνι). Ίσως το κάνω σε έναν άλλο χρόνο. Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι η ηρεμία στο κυβερνητικό έργο». Ο Σαλβίνι είναι ο επικεφαλής της πιο πολιτικά «θερμόαιμης» πολιτικής δύναμης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, της Λέγκας του Βορρά.

Η Λέγκα έχει κατά καιρούς εκφράσει αντιμεταναστευτικές, ευρωσκεπτικιστικές και εθνικιστικές απόψεις. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος από δεξιός δηλώνει πια «κεντρώος», συνεχίζει να ηγείται της Forza Italia και να συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του δεξιού σχηματισμού «Αδέλφια της Ιταλίας». Η Μελόνι δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο λόγω της ξαφνικής γρίπης που την ανάγκασε να ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια. Ωστόσο, μιλώντας εκ μέρους της Μελόνι, ο υπουργός Γεωργίας και κουνιάδος της πρωθυπουργού, αναφέρει ότι δεν συμμερίζεται τις παρατηρήσεις του Μπερλουσκόνι.

«Από την άποψη της συγκεκριμένης δράσης, είμαστε σύμφωνοι με αυτά που υπέγραψαν ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του στο εκλογικό πρόγραμμα. Αν κάποιος καταλήξει να αλλάξει γνώμη, πρέπει να το βάλει στο τραπέζι ή σε κοινοβουλευτικές πράξεις. Αν δεν συμβεί, σημαίνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει ο υπουργός. Η θέση της Ιταλίας βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία και «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν αμφισβητείται από καμία δύναμη, ούτε από την πλειοψηφία ούτε από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέττο.

Αυτή η πολιτικά «βραδυφλεγής βόμβα» Μπερλουσκόνι φανερώνεται τώρα, που οι εχθροπραξίες εντείνονται στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβερνητική συμφωνία για τη στάση απέναντι στο πολεμικό γεγονός. Η στάση αυτή του Μπερλοσκόνι προσκρούει, ακόμη, σε αντιδράσεις των κεντρώων και δεξιών πολιτικών δυνάμεων. Ο Καβαλιέρε αντιμετωπίζεται πια ανοιχτά σαν «Δούρειος Ίππος» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Βλαδίμηρου Πούτιν.

Ο ηγέτης της Forza Italia, η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαικο Κόμμα, έχει μια μακρά και γνωστή φιλία με τον Β. Πούτιν, τον οποίο έχει περιγράψει ως έναν από τους πιο στενούς του φίλους.

«Με τρομάζουν οι νέες συγκλονιστικές δηλώσεις του Μπερλουσκόνι για την Ουκρανία. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης Μελόνι και του υπουργού Εξωτερικών της Forza Italia κ. Ταγιάνι;», σημείωσε στον προσωπικό λογαριασμό του το ηγετικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Δικαιολογημένα, τέλος, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, η πολιτική οικογένεια των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είναι θορυβημένη από την εξέλιξη στη συνοχή του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού και εγκαλούν στην αντιρωσική τάξη τον Μπερλουσκόνι. Έτσι, ενδεικτικά, ο ευρωβουλευτής του Renew Europe και Πρόεδρος της Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Γκυ Φερχόφσταντ, σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «δεν είναι πια αστείο, ο Μπερλουσκόνι αποδυναμώνει ενεργά την Ουκρανία και την Ευρώπη (…) Πότε θα τον αποπέμψει το ΕΛΚ;».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments