Διεθνή

Οι ευρωκράτες δεν είναι χρήστες ναρκωτικών!

Οι ευρωκράτες δεν είναι χρήστες ναρκωτικών!

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Σαρλ Μισέλ επικρίνει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του επικεφαλής σχεδιασμού των Βρυξελλών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέκρινε την Τρίτη τον επικεφαλής προγραμματισμού των Βρυξελλών Πασκάλ Σμετ για τον ισχυρισμό ότι οι ευρωκράτες παίρνουν συστηματικά ναρκωτικά. Οι δηλώσεις του Σμετ, του υφυπουργού αστισμού των Βρυξελλών, «είναι απαράδεκτες», δήλωσε στο POLITICO ο Barend Leyts, εκπρόσωπος του Michel. «Ο Πρόεδρος Μισέλ ζητά σεβασμό για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά σε αυτούς τους πολύ δύσκολους διεθνείς καιρούς». Το POLITICO την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι ο Smet είχε ισχυριστεί ότι «πολλοί άνθρωποι που εργάζονται για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα παίρνουν ναρκωτικά» κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης με το Γραφείο Υποδομής και Επιμελητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (OIB) τον Ιανουάριο.

Τα σχόλια του περιφερειακού πολιτικού είχαν σκοπό να γελοιοποιήσουν την προσποιητή οργή των δημοσίων υπαλλήλων της ΕΕ που εξέφρασαν αμφιβολίες για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταφέρει αρκετούς φορείς από τη συνοικία της ΕΕ στη φτωχότερη Βόρεια Συνοικία των Βρυξελλών, η οποία έχει φήμη για έγκλημα και χρήση ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Smet άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε άφθονη κατανάλωση ναρκωτικών στην περιοχή της ΕΕ και μάλιστα πρότεινε ότι η κοκαΐνη είναι ένα δημοφιλές ναρκωτικό μεταξύ των υπαλλήλων της ΕΕ, λέγοντας ότι «στο Schuman διακινούν επίσης ναρκωτικά… και μάλλον όχι τα ίδια ναρκωτικά έχουν να κάνουν [στη βόρεια συνοικία], αλλά μάλλον λίγο πιο λευκά». Η καταδίκη του Michel για τα σχόλια του Smet ήρθε ως απάντηση σε μια ανοιχτή επιστολή στην οποία η Renouveau & Démocratie, το μεγαλύτερο συνδικάτο που εκπροσωπεί τους δημοσίους υπαλλήλους της ΕΕ, κάλεσε τον Michel «να αντιδράσει στην επίθεση». Το συνδικάτο υποστήριξε ότι, ως η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή για την οικοδομική πολιτική του θεσμικού οργάνου, ήταν καθήκον του προέδρου του Συμβουλίου να «υπερασπιστεί τη φήμη, το έργο και την τιμή των αξιωματούχων της ΕΕ».

Την περασμένη Παρασκευή, όλα τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ έστειλαν επιστολή στον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν ζητώντας από τον Σμετ να αποσύρει τα «αφόρητα» σχόλιά του. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ο Χαν είχε αντιδράσει στην επιστολή, λέγοντας ότι το θεσμικό όργανο «δεν σχολιάζει περαιτέρω τις εσωτερικές συναντήσεις». Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία έλαβε παρόμοια επιστολή από τα συνδικάτα, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τη διαμάχη.

Ο Πρόεδρος της Renouveau & Démocratie Cristiano Sebastiani είπε ότι, εκτός από τη συγγνώμη από τους προσβεβλημένους δημόσιους υπαλλήλους, ο Smet έπρεπε να δεσμευτεί να είναι πιο διαφανής σχετικά με τα σχέδια που θα μπορούσαν να μεταφέρουν έως και έξι υπηρεσίες της ΕΕ στη Βόρεια Συνοικία. Τα συνδικάτα επιμένουν ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης ήταν αδιαφανές και θέλουν περισσότερες πληροφορίες για να εξακριβωθεί εάν η κίνηση έχει οικονομικό νόημα.

Αλλά άλλοι πιστεύουν ότι ο περιφερειακός πολιτικός θα πρέπει να αντιμετωπίσει πιο σοβαρές συνέπειες. Η ευρωβουλευτής Eva-Maria Poptcheva, Ισπανίδα μέλος της ομάδας Renew, αυτό το Σαββατοκύριακο ζήτησε από τον πολιτικό «να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί». «Εμείς, στο @Europarl_EN δεν θα δεχθούμε τέτοιες προσβολές της δημόσιας υπηρεσίας [της ΕΕ] που εργάζεται σκληρά επίσης προς όφελος του [Βελγίου] και των πολιτών του», έγραψε η Ποπτσέβα στο Twitter. «Θα πρέπει να αφιερώσετε τις προσπάθειές σας για να κάνετε το BRU ασφαλέστερο για όλους».

Πηγή: politico.eu/BY AITOR HERNÁNDEZ-MORALES

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments