Διεθνή

Οι 4 μικρές ρωγμές στις σχέσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας

Οι 4 μικρές ρωγμές στις σχέσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/EPA PHOTO

Σε αποψινή ανάλυσή του το περιοδικό Politico αναφέρεται στα τέσσερα μικρά ρήγματα που διαπιστώνονται στις σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Κίεβο

Σε αποψινή ανάλυσή του το περιοδικό Politico αναφέρεται στα τέσσερα μικρά ρήγματα που διαπιστώνονται στις σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Κίεβο. Οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη λιγότερες, εάν εξαιρείτο η αναφορά στην διεθνή ποινική δικαιοσύνη για ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Οι διαφορές αυτές δεν είναι αποκομμένες μεταξύ τους, υπακούν σε μια λογική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο από τότε που η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει «όσο χρειαστεί» στην αντίσταση στην ανελέητη εισβολή της Μόσχας.

Όμως, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, υπάρχουν αυξανόμενες διαφορές στα παρασκήνια μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Κιέβου σχετικά με τους πολεμικούς στόχους, και πιθανά σημεία ανάφλεξης για το πώς και πότε θα τελειώσει η σύγκρουση.

Δημόσια, υπήρξε μικρός διαχωρισμός μεταξύ του Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια συμμαχία που εμφανίστηκε πλήρως τον περασμένο μήνα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε την επίσκεψη στο Κίεβο. Όμως, με βάση τις συνομιλίες με 10 αξιωματούχους, νομοθέτες και ειδικούς, νέα σημεία έντασης εμφανίζονται: Η δολιοφθορά ενός αγωγού φυσικού αερίου στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού. η βάναυση, αποστραγγιστική άμυνα μιας στρατηγικής ασήμαντης ουκρανικής πόλης. και ένα σχέδιο μάχης για μια περιοχή όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εδραιωθεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η ενότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου είναι στενή. Αλλά τα κατάγματα που εμφανίστηκαν καθιστούν πιο δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει ελάχιστο φως της ημέρας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς οι ηλιαχτίδες διαπερνούν τις ρωγμές.

Μια αξιολόγηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έδειξε ότι μια «ομάδα υπέρ της Ουκρανίας» ήταν υπεύθυνη για την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream το περασμένο φθινόπωρο, ρίχνοντας φως σε ένα μεγάλο μυστήριο. Οι νέες πληροφορίες, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times, δεν είχαν λεπτομέρειες, αλλά φαινόταν να καταρρίπτει μια θεωρία ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για το σαμποτάρισμα των αγωγών που παρέδιδαν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Μια πρόσφατη αναφορά δείχνει το Πεντάγωνο εμπόδιζε την κυβέρνηση Μπάιντεν να κοινοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έθεσε επίσης ένα άλλο πρόβλημα στην αφήγηση της ενότητας. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ήταν απογοητευμένοι όταν κυκλοφόρησε η ιστορία των New York Times, φοβούμενοι ότι θα έβλαπτε την ηθική υπόθεση που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Σημεία κρίσης εξακολουθούν να αιωρούνται στον ορίζοντα. Η επιμονή του Ζελένσκι να επιστραφεί στην Ουκρανία όλη η Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από το 2014, πριν ξεκινήσουν οι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, απλώς θα επεκτείνει τον πόλεμο, πιστεύουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έδωσε σήμα στο Κίεβο ότι η πιθανή ανακατάληψη της Κριμαίας από την Ουκρανία θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για τον Πούτιν, πιθανώς να οδηγήσει σε δραματική κλιμάκωση από τη Μόσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments