Πολιτική

Εκλογές 2023: Ντέρμπι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φαβορί

Εκλογές 2023: Ντέρμπι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φαβορί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Είναι πια σαφές ότι το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τους 57 αθώους και ως επί το πλείστον νέους ανθρώπους, δίνουν ένα νέο τόνο και στις πολιτικές εξελίξεις

Είναι πια σαφές ότι το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τους 57 αθώους και ως επί το πλείστον νέους ανθρώπους, δίνουν ένα νέο τόνο και στις πολιτικές εξελίξεις, με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει πια τον χαρακτήρα αμφίρροπης αναμέτρησης. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, όπως και εκείνη της Marc λίγες ημέρες πρωτύτερα, καταγράφουν τους όρους για έναν πολιτικό ντέρμπι. Ένα «ντέρμπι», με φαβορί όμως την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κυβερνών κόμμα έχει με σαφήνεια  οριοθετήσει τον στόχο του στην επόμενη αναμέτρηση, που δεν  είναι άλλος από την απόλυτη πλειοψηφία και την συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτός ο κεντρικός, επιθετικός στόχος της ΝΔ απορρέει πολιτικά από την πεποίθηση, ότι οι ισχυρές κυβερνητικές πλειοψηφίες επιτρέπουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην λήψη της πολιτικής απόφασης, και επιβάλλεται από το σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει στις επόμενες εκλογές. Για να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της, η ΝΔ καλείται μέσα στις επόμενες 70 ημέρες που μας χωρίζουν από τις εκλογές, να αποφύγει τα «μεγάλα λάθη»,  ιδιαίτερα στο επικοινωνιακό πεδίο, τα λάθη εκείνα που, συχνά, τραυματίζουν επώδυνα την δημόσια εικόνα ενός κόμματος εξουσίας, όπως είναι οι ακραίες δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που μαρτυρούν πολιτική αυταρέσκεια και εμφανή υποτίμηση του πολιτικού οπλοστασίου του αντιπάλου. Η αποφυγή των «μεγάλων λαθών» θα ευνοήσει τις προσπάθειες της αμφίπλευρης διεύρυνσης, τις οποίες αναμένεται να καταβάλει το κυβερνών κόμμα τις επόμενες εβδομάδες τόσο στα δεξιά του, όσο και προς τον χώρο του κέντρου και τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι έχει εμπεδώσει ότι δεν πρόκειται να συγκεντρώσει εκλογικό ποσοστό ικανό να του δώσει μια αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά βρίσκεται μπροστά σε μια πραγματικότητα δημοσκοπικά «ονειρεμένη» για κάθε αντιπολιτευτική δύναμη, που βλέπει μέσα σε δύο εβδομάδες την διαφορά από το πρώτο κόμμα να «ψαλιδίζεται» κατά σχεδόν 50%. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου αδυνατεί να προσδώσει στα κινήματα κοινωνικής διαμαρτυρίας που γεμίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας, το επιθυμητό πολιτικό πρόσημο. Τα κοινωνικά κινήματα, με τις αναμφίβολες εξαλλοσύνες τους, βγαίνουν με μαζικότητα στο δρόμο, το «πεζοδρόμιο» κάτι έχει να πει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σε πολιτική αξιοπιστία και δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την σύγχρονη κινηματική δράση. Είναι φανερό ότι η σχέση αλληλοτροφοδότησης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και κινήματα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, με το κόμμα να πηγαίνει στο κίνημα, αλλά το κίνημα να αρνείται να επισκεφθεί το κόμμα.

Αυτή η καταγεγραμμένη δυσχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει ακόμη περισσότερο την εκτίμηση ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και παραμένει το φαβορί, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Για να συνεχίζει να επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του φαβορί, θα πρέπει να καταθέσει πιο μαχητικά την δική της ατζέντα, την δική της θεματολογία για την νέα τετραετία. Ασφάλεια των πολιτών, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και επιμονή στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι συγκροτούν τον πυρήνα αυτής της προβληματικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments