Διεθνή

Ιδιωτική επιχειρηματικότητα και κρατικές επιδοτήσεις στην Ε.Ε.

Ιδιωτική επιχειρηματικότητα και κρατικές επιδοτήσεις στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η ψήφιση του νόμου Μπάιντεν για τον πληθωρισμό απελευθερώνει ένα τεράστιο πακέτο κρατικών επιδοτήσεων της αμερικανικής επιχειρηματικότητας.

Η ψήφιση του νόμου Μπάιντεν για τον πληθωρισμό απελευθερώνει ένα τεράστιο πακέτο κρατικών επιδοτήσεων της αμερικανικής επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα των δημοσίων επιδοτήσεων στην Ευρώπη, όπου συχνά πρωτοστατούν «ιππότες της ελεύθερης αγοράς», οι οποίοι μετατρέπονται σε «επαίτες» ενωσιακών επιδοτήσεων.

Το θέμα δεν φωτίζεται ομοιόμορφα και με επάρκεια από το κείμενο του Politico, το οποίο, όμως, δεν παύει να θέτει το ζήτημα των ιδιότυπων αυτών σχέσεων.

Πιο ειδικά, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών γίνονται όλο και πιο εξοργισμένοι με τις επιχειρήσεις να ζητούν περισσότερα κρατικά μετρητά και να απειλούν —αν δεν τα πάρουν— να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και να εγκατασταθούν στην Αμερική.

«Αυτές οι απαιτήσεις συνεχίζουν να έρχονται», είπε ένας απογοητευμένος διπλωμάτης της ΕΕ. «Μερικές φορές αναρωτιόμαστε πραγματικά: Είναι θεμιτές ανησυχίες ή οι εταιρείες απλώς εκμεταλλεύονται τη στιγμή και δοκιμάζουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν;».

Εν μέσω φόβων ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει υπαρξιακή παρακμή, η αντεπίθεση των Βρυξελλών κατά των μεταρρυθμίσεων του Μπάιντεν συνεπάγεται περισσότερα περιθώρια για τις χώρες της ΕΕ να χορηγήσουν περισσότερη κρατική βοήθεια στις οικονομίες τους και στόχους για μεγαλύτερη αυτάρκεια. Με την Κίνα να κυριαρχεί ήδη στις αλυσίδες εφοδιασμού πράσινης τεχνολογίας, γίνεται μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών επιδοτήσεων.

«Φυσικά αυτές οι απειλές αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής λόμπι», είπε ένας επιχειρηματίας, ζητώντας την ανωνυμία του, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια.

Διακυβεύεται όχι μόνο η μελλοντική βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής μεταποίησης εάν το σχέδιο των Βρυξελλών αποτύχει, αλλά οι ίδιες οι θεμελιώδεις αρχές της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ. Ο κίνδυνος για τις κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ότι οι προσπάθειές τους πέφτουν σταδιακά, οι επιχειρήσεις κινούνται ούτως ή άλλως ή παραπαίουν και κολοσσιαία ποσά χρημάτων των φορολογουμένων θα σπαταληθούν στην πορεία.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

»Η ΕΕ πιστεύει ότι ήδη ανταποκρίνεται στις επιχειρηματικές απαιτήσεις με μια σειρά από τεράστιες αλλαγές πολιτικής, απομακρυνόμενη από τη φιλελεύθερη οικονομική προσέγγισή της εδώ και μια δεκαετία.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε τον Νόμο για το Net Zero Industry Act ως μέρος της Industrial Green Deal. Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες παρουσίασαν σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση του κανόνα περί κρατικών ενισχύσεων κρίσης, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων επιδότησης για μια σειρά στρατηγικά σημαντικών τεχνολογιών.

Κυρίως, η πρόταση επιτρέπει στα έθνη της ΕΕ να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης σε εταιρείες που θα μπορούσαν να λάβουν οι εταιρείες στο εξωτερικό, ως μέρος μιας ρήτρας «αντίστοιχης βοήθειας» — με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με τις ΗΠΑ.

«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού φαίνεται να κάνει ακριβώς αυτό που όλοι φοβήθηκαν και επέκριναν: να ξεκινήσει ένας αγώνας επιδοτήσεων», δήλωσε ο David Kleimann, εμπορικός εμπειρογνώμονας στο think tank Bruegel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments