Διεθνή

Η Κάλας θέτει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο τραπέζι

Η Κάλας θέτει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο τραπέζι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Olivier Douliery AP PHOTO

Μετά την επανεκλογή της, η Εσθονή πρωθυπουργός θέτει δυναμικά στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Μετά την επανεκλογή της, η Εσθονή πρωθυπουργός θέτει δυναμικά στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με συντηρητικές αντιλήψεις, αλλά και ελπίζοντας στην υποστήριξη των φιλελεύθερων.

Επί του παρόντος, ανύπαρκτος σε όλα τα πρώην σοβιετικά έθνη, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έχει αναδειχθεί ως ένα από τα κύρια ζητήματα στις συνομιλίες της Κάγια Κάλας.

Για τους φιλελεύθερους, αυτή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ευκαιρία να βάλουν τους γάμους ομοφυλόφιλων στα βιβλία του καταστατικού. Ενώ η εγγεγραμμένη πράξη εταιρικής σχέσης του 2014 παρείχε ορισμένα, περιορισμένα δικαιώματα σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων και λεσβιών, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς υπήρχε πάντα ένα συντηρητικό κόμμα στην κυβέρνηση που εμπόδιζε την υιοθέτησή του.

Αυτή τη φορά, με την Κάλλας να προσκαλεί δύο φιλελεύθερα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Εσθονία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη Βαλτική δημοκρατία που θα επιτρέψει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

«Για σχεδόν μια δεκαετία, υπήρξε μικρή έως μηδενική πρόοδος όσον αφορά τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών στην Εσθονία», δήλωσε στο POLITICO ο Lauri Läänemets, υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του Εσθονικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «[Τώρα] και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε συνομιλίες συνασπισμού είναι φιλελεύθερα-προοδευτικά και δύο από αυτά… υποστηρίζουν τόσο την ψήφιση των εγγεγραμμένων πράξεων εφαρμογής της εταιρικής σχέσης, όσο και τους γάμους ομοφυλόφιλων».

Αυτό το συναίσθημα επαναλαμβάνεται από το φιλελεύθερο κόμμα Estonia 200, μια ομάδα που δημιουργήθηκε το 2018 και το μικρότερο από τα δύο πιθανά μικρότερα κόμματα του συνασπισμού.

«Κάθε στιγμή είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων», είπε η Λίσα Πάκοστα, η οποία κέρδισε μια έδρα στο κοινοβούλιο για το Estonia 200 στις εκλογές αυτού του μήνα.

Η Πάκοστα, ωστόσο, αναγνώρισε την ευαισθησία του θέματος.

«Η πιθανότητα να συμπεριληφθεί το θέμα στην τελική πλατφόρμα του συνασπισμού είναι αβέβαιη αυτή τη στιγμή. Το κόμμα Eesti 200 έχει δεσμευτεί να επιτύχει την ισότητα του γάμου στην πλατφόρμα του συνασπισμού. Ωστόσο, εάν η αντιπολίτευση είναι πολύ ισχυρ’η, το κόμμα θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες υλοποίησης του φιλόδοξου και καινοτόμου του προγράμματος στο σύνολό του».

Μέρος αυτής της αντίθεσης προέρχεται από το ίδιο το Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της Κάλλας, το οποίο κατέχει 37 από τις 101 έδρες στο κοινοβούλιο. Ενώ οι προοδευτικοί αστοί – καθώς και η ίδια η Κάλλας – συμφωνούν με την ισότητα του γάμου, ορισμένοι βουλευτές από αγροτικές περιοχές φοβούνται μια πιθανή αντίδραση σε περίπτωση που ο γάμος των ομοφυλοφίλων γίνει προτεραιότητα του κόμματος.

«Το θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν έχει τεθεί ακόμη στις συνομιλίες του συνασπισμού. Πιθανότατα θα συζητηθεί κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε  ο Kajar Kase, διευθυντής επικοινωνίας του κυβερνώντος Μεταρρυθμιστικού Κόμματος.

Προς το παρόν, το κόμμα της Κάλλας θα δεσμευόταν μόνο να υποστηρίξει κινήσεις για την υλοποίηση συμπράξεων για ομόφυλα ζευγάρια. Η Εσθονία νομιμοποίησε τις συμβάσεις συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια το 2014, αλλά το κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να εγκρίνει νομοθεσία για την επιβολή της.

«Η εμπειρία σε άλλες χώρες έχει δείξει ότι μετά την υιοθέτηση της νομοθεσίας για τους γάμους ομοφυλόφιλων, η δημόσια υποστήριξη θα αρχίσει να αυξάνεται σχετικά γρήγορα», δήλωσε ο Läänemets, υπουργός Εσωτερικών. «Αν η Κάγια Κάλλας μπορέσει να πείσει το κόμμα της να υποστηρίξει επίσης μια ίσως πιο φιλόδοξη ατζέντα για τα δικαιώματα του γάμου ομοφυλόφιλων, αυτό θα μπορούσε να είναι μια απόφαση ορόσημο όχι μόνο για την Εσθονία — αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments