Οικονομία

Ανακούφιση στην Αθήνα για το deal Credit Suisse -UBS

Ανακούφιση στην Αθήνα για το deal Credit Suisse -UBS

Πηγή Φωτογραφίας: Steffen Schmidt/Keystone via AP, File

Στα 3 δισ. φράγκα η ιστορική συμφωνία εξαγοράς

Την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Swiss από τη UBS, η οποία θα φτάσει στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,2 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε επίσημα η ελβετική κυβέρνηση, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών, με το τραπεζικό θρίλερ να λαμβάνει τέλος, προκαλώντας ανακούφιση.

Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». «Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».

Aξίζει να σημειωθεί η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, έφερε ανακούφιση και στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, σημειώνουν πως αυτό που γίνεται στην Ελβετία αυτή τη στιγμή και εφόσον κλείσει το θέμα Credit Suisse, ίσως είναι και μια εξέλιξη προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση, για να «σβήσει» δηλαδή ένα πεδίο ανησυχίας.

Όσον αφορά για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και στελέχη του τραπεζικού χώρου διαμηνύουν με σαφήνεια ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε ισχυρή θέση, πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με το παρελθόν, καθώς έχουν γίνει αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις και υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν σήμερα και ο κεντρικός τραπεζίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών με δηλώσεις τους στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής.

«Η πρόσφατη τραπεζική κρίση, με τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την αναταραχή με την Credit Suisse στην Ευρώπη, δεν επηρεάζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη», εξήγησε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments