Διεθνή

Το τραπεζικό σύστημα της Δανίας ετοιμάζεται για αναταράξεις

Το τραπεζικό σύστημα της Δανίας ετοιμάζεται για αναταράξεις

Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian

Πριν δύο εβδομάδες, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όταν κατέρρευσαν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, αφού πολλοί πελάτες τους απέσυραν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

Οι δανικές τράπεζες είναι καλά εξοπλισμένες για να αντέξουν την τρέχουσα αναστάτωση στον τραπεζικό κόσμο, αλλά πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές αναταραχές κατά την άντληση κεφαλαίων την επόμενη περίοδο, προειδοποίησε την Τρίτη το Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου της Δανίας.

Πριν δύο εβδομάδες, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όταν κατέρρευσαν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, αφού πολλοί πελάτες τους απέσυραν τα χρήματά τους από την τράπεζα. Στην Ευρώπη, η μεγάλη τράπεζα Credit Suisse κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο και χρειάστηκε να την αναλάβει η ανταγωνίστρια UBS με βοήθεια δισεκατομμυρίων από την ελβετική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου της Δανίας συγκάλεσε συνεδρίαση για να αξιολογήσει τα ρίσκα για το τραπεζικό σύστημα της Δανίας. Το συμβούλιο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013, έχει ως αποστολή τον καθορισμό της εικόνας των χρηματοοικονομικών κινδύνων στη Δανία και πρόεδρός του είναι ο Christian Kettel Thomsen, διοικητής της Danmarks Nationalbank.

«Το Συμβούλιο εκτιμά ότι ο τραπεζικός τομέας της Δανίας είναι γενικά σε καλή θέση για να αντέξει την επιδείνωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση έχουν αυξήσει την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Δανία», σημείωσε το Συμβούλιο σε δελτίο Τύπου.

Παρά την πεποίθηση του Συμβουλίου για την ανθεκτικότητα των τραπεζών στη Δανία, το ίδιο προτρέπει σε προετοιμασία του κλάδου για μια κατάσταση όπου μπορεί η ρευστότητα να είναι δύσκολη.

«Η αναταραχή στην αγορά μπορεί, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει προκλήσεις για την έκδοση κεφαλαίων και χρεωστικών μέσων», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου και προστίθεται ότι «είναι επομένως σημαντικό τα ιδρύματα να επικεντρωθούν στον κεφαλαιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση της ρευστότητάς τους και να λάβουν υπόψη τους περιόδους περιορισμένων ευκαιριών αναχρηματοδότησης».

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ανάγκες αναχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν υπό έλεγχο τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους.

Επιπλέον, τα υψηλά επιτόκια δημιούργησαν υψηλότερο βασικό εισόδημα για τις τράπεζες, το οποίο μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα οικονομικά τους, πρόσθεσε το Συμβούλιο.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός στη Δανία (7,6% τον Φεβρουάριο), το Συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν προοπτικές χαμηλότερης ανάπτυξης παγκοσμίως και στη Δανία.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει προκαλέσει ακόμη νευρικότητα στο Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, καθώς οι δανικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη υποστεί μεγάλες απομειώσεις της αξίας τους, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments