Διεθνή

ΝΑΤΟ: Επικίνδυνη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας

ΝΑΤΟ: Επικίνδυνη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη» ρητορική της Ρωσίας μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη» ρητορική της Ρωσίας μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.Όπως μεταδίδει το ΒΒC και το CNN, ο οργανισμός «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση και υποστηρίζει πως η κίνηση δεν θα τον οδηγήσει στην αλλαγή της δικής του πυρηνικής στρατηγικής.Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Η Λευκορωσία μοιράζεται μακρά σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και με τα μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.Η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει την πιθανή απειλή της ανακοίνωσης του προέδρου Πούτιν το Σάββατο.Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων της στο Μινσκ και ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο – σταθερός σύμμαχος του Κρεμλίνου και υποστηρικτής της εισβολής του στην Ουκρανία – του έθεσε εδώ και καιρό το θέμα.

Η Ουκρανία λέει ότι η κίνηση παραβιάζει τις συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων – μια κατηγορία που ο Πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε, αντί να τη συγκρίνει με τις ΗΠΑ που τοποθετούν τα όπλα τους στην Ευρώπη.Ωστόσο, το ΝΑΤΟ την Κυριακή χαρακτήρισε την αναφορά της Ρωσίας στην ανταλλαγή πυρηνικών ως «παραπλανητική».

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων», δήλωσε εκπρόσωπος.Η στρατιωτική συμμαχία κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για συστηματική παραβίαση των δεσμεύσεών της για τον έλεγχο των όπλων, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της χώρας να αναστείλει την συνθήκη New Start, μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 η οποία περιορίζει τον αριθμό των αμερικανικών και ρωσικών πυρηνικών κεφαλών και δίνει σε καθεμία την εξουσία να επιθεωρεί τις όπλα.

Κυριακή, ένας ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έκανε τη Λευκορωσία «πυρηνική όμηρο».Ο Oleksiy Danilov έγραψε στο Twitter ότι τα σχέδια της Ρωσίας ήταν ένα «βήμα προς την εσωτερική αποσταθεροποίηση» στη Λευκορωσία και προέβλεψε ότι το αντιρωσικό αίσθημα στη χώρα θα αυξηθεί.

Η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια είπε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη χώρα της “αντίθετα κατάφωρα με τη βούληση του λευκορωσικού λαού” και θα την καταστήσει πιθανό στόχο για αντίποινα.

Ωστόσο, ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, είπε στο BBC ότι η Ουκρανία ήταν συνηθισμένη στις πυρηνικές απειλές από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη στη Λευκορωσία δεν θα άλλαζε την έκβαση του πολέμου.«Δεν μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο επειδή είναι για αυτούς μη βιώσιμος, δεν μπορούν να νικήσουν, [και] δεν μπορούν να νικήσουν την Ουκρανία επειδή ζούμε με την υποθετική απειλή ενός πιθανού πυρηνικού χτυπήματος από την πρώτη μέρα της εισβολής μεγάλης κλίμακας», είπε.

Ο κ. Σακ είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο στη συμπεριφορά της Ρωσίας, καθώς είχε τοποθετήσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκορωσία από την έναρξη του πολέμου το 2022.Ο Mykhailo Podolyak, ένας άλλος ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Zelensky, χαρακτήρισε την κίνηση ως “τακτική τρομοκράτησης” και είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν “υπερβολικά προβλέψιμος”.

Αναλυτές στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Institute for War δήλωσαν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο μετά την ανακοίνωση παραμένει «εξαιρετικά χαμηλός».

Ένας μικρός αριθμός τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων, έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λευκορωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του το Σάββατο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που η Μόσχα θα διαθέτει πυρηνικά όπλα εκτός της χώρας.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 σήμαινε ότι τα όπλα βασίστηκαν σε τέσσερα πρόσφατα ανεξάρτητα κράτη – Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν – με τη μεταφορά όλων των κεφαλών στη Ρωσία να ολοκληρώθηκε το 1996.

Η Ρωσία θα ξεκινήσει την εκπαίδευση πληρωμάτων για τη λειτουργία των όπλων από την επόμενη εβδομάδα. Η κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ στη Μόσχα, κατά την οποία η Ρωσία και η Κίνα εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι «όλες οι πυρηνικές δυνάμεις δεν πρέπει να αναπτύξουν τα πυρηνικά τους όπλα πέρα ​​από τα εθνικά τους εδάφη και πρέπει να αποσύρουν όλα τα πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments