Διεθνή

Λαβρόφ: Η εξάλειψη της δυτικής κυριαρχίας, το νέο δόγμα μας

Λαβρόφ: Η εξάλειψη της δυτικής κυριαρχίας, το νέο δόγμα μας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η εξάλειψη της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης είναι το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με όσα τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εξάλειψη της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης είναι το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με όσα τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, κατά τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, οι «υπαρξιακές απειλές» της Ρωσίας, σε αντίθεση με τις γειτονικές Ινδία και Κίνα, που έχουν αναβαθμισθεί στην τάξη των βασικών εταίρων.

Πιο ειδικά, η Ρωσία υιοθετεί πλέον μια νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, υποδεικνύοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση ως την πηγή των απειλών υπαρξιακού χαρακτήρα για τη Μόσχα, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι ανατροπές στη διεθνή σκηνή» αναγκάζουν τη Ρωσία να «προσαρμόσει τα έγγραφα στρατηγικού σχεδιασμού της, ειδικότερα αυτό για την αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της σημερινής, έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας βασίζεται στην αρχή ότι « τα αντιρωσικά μέτρα που λαμβάνονται από μη φιλικές χώρες θα αντιτίθενται συνεχώς, σοβαρά εάν χρειαστεί, στην βούληση της Μόσχας», πρόσθεσε. Η υιοθέτηση αυτής της νέας στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής επικυρώνει το βαθύ ρήγμα που υπάρχει μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Αυτή η σύγκρουση προκάλεσε μια σοβαρή διπλωματική κρίση, η οποία θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η χώρα θέτει στον εαυτό της ως «προτεραιότητά» την εξάλειψη της κυριαρχίας των Δυτικών, ενώ περιγράφεται ως ένας ιδιαίτερος πολιτισμός που φιλοδοξεί να υπερασπίζεται τους ρωσόφωνους πολιτισμούς.

«Η Ρωσία σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στην εξάλειψη των υπολειμμάτων της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων εχθρικών κρατών στις παγκόσμιες υποθέσεις», αναφέρεται σε αυτό το κείμενο, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Η Κίνα και η Ινδία ξεχωρίζουν ως βασικοί εταίροι της Ρωσίας. «Η συνολική εμβάθυνση των δεσμών και ο συντονισμός με φιλικά παγκόσμια κέντρα κυριαρχίας και ανάπτυξης που βρίσκονται στην ευρασιατική ήπειρο είναι ιδιαίτερης σημασίας», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας του, Σεργκέι Λαβρόφ, το νέο έγγραφο σημειώνει «την υπαρξιακή φύση των απειλών (…) που δημιουργούνται από τις ενέργειες μη φιλικών χωρών», αποκαλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «τον κύριο υποκινητή και αγωγό της αντιρωσικής γραμμής». « Γενικά, η πολιτική της Δύσης που στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ρωσίας με κάθε μέσο χαρακτηρίζεται ως ένας υβριδικός πόλεμος νέου είδους », πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments