Διεθνή

Ιταλός Ευρωβουλευτής: Οι υποδομές πρέπει να μην καταλήξουν στα χέρια της Κίνας

Ιταλός Ευρωβουλευτής: Οι υποδομές πρέπει να μην καταλήξουν στα χέρια της Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: European Parliament

Η πρώτη κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε (Κίνημα 5 Αστέρων/5SM) υπέγραψε τη συμφωνία τον Μάρτιο του 2019 για πενταετή θητεία.

Οι ιταλικές υποδομές και η στρατηγική παραγωγή δεν πρέπει να καταλήξουν σε ξένα χέρια, «τουλάχιστον όχι σε κινεζικά», δήλωσε στη EURACTIV Ιταλίας ο Κάρλο Φιντάντσα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Fratelli d’Italia (FDI-ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποσύρει ή θα ανανεώσει αυτόματα τις συμφωνίες για την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI- Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου) – μέχρι το τέλος του έτους.

Η πρώτη κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε (Κίνημα 5 Αστέρων/5SM) υπέγραψε τη συμφωνία τον Μάρτιο του 2019 για πενταετή θητεία.

Η Ιταλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εντάχθηκαν στην BRI για να ενισχύσουν τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Ωστόσο, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξαν σημαντικά το γεωπολιτικό σκηνικό, απαιτώντας την επανεκτίμηση των συμφερόντων που διακυβεύονται.

«Η Τζόρτζια Μελόνι και το Fratelli d’Italia (FDI) ήταν πολύ επικριτικοί την εποχή της υπογραφής του μνημονίου από την κυβέρνηση Κόντε, η οποία βρισκόταν υπό την πίεση του Κινήματος 5 Αστέρων», δήλωσε ο Φιντάντσα  στη EURACTIV Ιταλίας.

Ωστόσο, τόνισε, «οι μετέπειτα εξελίξεις άφησαν το πρωτόκολλο ουσιαστικά ανεφάρμοστο και η αξία του σήμερα είναι κυρίως συμβολική».

«Οι υποδομές και η στρατηγική μας παραγωγή δεν πρέπει να καταλήξουν σε ξένα χέρια, τουλάχιστον σε κινεζικά. Αυτό είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε (οποιαδήποτε συζήτηση)», δήλωσε ο Φιντάντσα.

«Μετά από αυτό, η ΕΕ όρισε την Κίνα ως “συστημικό αντίπαλο” και εργάζεται για μη εχθρικές σχέσεις, παρόλο που βρίσκεται σε παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η επιλογή [για την BRI] θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τις δύο απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Πρόσφατα, ο ιδρυτής του 5SM, ο πρώην κωμικός Μπέπε Γκρίλο, κάλεσε τους βουλευτές του να «ανοίξουν το λιμάνι του Τάραντα στα μεγάλα κινεζικά εμπορικά πλοία» για να ωφεληθεί, όπως λέει, ολόκληρη η περιοχή της νότιας Ιταλίας.

«Ο Γκρίλο και το 5SM ήταν πάντα η πέμπτη φάλαγγα του Πεκίνου στην Ιταλία και δεν μας εκπλήσσει αυτό. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το 5SM έχει γίνει το πιο ταλιμπάν κόμμα που πιέζει για την πράσινη μετάβαση, η οποία θα μας παραδώσει εξολοκλήρου στα χέρια της Κίνας», σχολίασε ο συντηρητικός ευρωβουλευτής.

«Διαφωνούμε απολύτως. Για γεωπολιτικούς λόγους, η Κίνα είναι ο εμψυχωτής ενός κινήματος ανατροπής της παγκόσμιας τάξης που αφορά τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Και για οικονομικούς λόγους, διότι η Κίνα είναι ένας επιθετικός ανταγωνιστής σε μια παγκόσμια αγορά όπου υποτίθεται ότι κυριαρχεί το ελεύθερο εμπόριο, αλλά δεν έχει ακόμη καθιερωθεί το δίκαιο εμπόριο, δηλαδή ο δίκαιος και ισορροπημένος ανταγωνισμός», διευκρίνισε.

Το κόμμα της Μελόνι, Fratelli d’Italia (FDI), φαίνεται να κλίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου προς την απομάκρυνση από το Πεκίνο, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι πιο επιφυλακτικά.

Επιπλέον, η καταστρατήγηση των συμφωνιών με την Κίνα θα μπορούσε να βλάψει τις ιταλικές εξαγωγές και να καταστήσει τη Ρώμη αόρατη στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, η ανανέωση θα ήταν μια ασυνεπής κίνηση για τους ψηφοφόρους και άβολη για την Ουάσινγκτον, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει την Κίνα ως εταίρο της Ρωσίας, που σκοπεύει να δημιουργήσει μια «νέα παγκόσμια τάξη» χωρίς αμερικανική καθοδήγηση.

Σήμερα, η Κίνα δεν είναι πλέον μόνο οικονομικός και εμπορικός εταίρος, αλλά και πολιτικός και στρατιωτικός, δεδομένου του ρόλου της στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Πεκίνο δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο εκτιμήθηκε μεν από τη Μόσχα αλλά επικρίθηκε ευρέως από το Κίεβο και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Φιντάντσα, η στάση της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στην BRI θα πρέπει να συνδεθεί με «μια ειλικρινή δέσμευση για την υπόθεση της Ουκρανίας», την οποία δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, «η Κίνα φαίνεται να εκμεταλλεύεται μια νέα γεωπολιτική κατάσταση, τοποθετώντας τη Ρωσία στο ρόλο του κατώτερου εταίρου».

«Εάν η Κίνα δείξει ότι δεσμεύεται ειλικρινά για μια θετική λύση στον πόλεμο, αποκαθιστώντας τα αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας και αποσύροντας τα ρωσικά στρατεύματα, μόνο θετικά μπορούμε να το πάρουμε. Επί του παρόντος όμως, αυτό φαίνεται ουτοπικός στόχος», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε την Κίνα την Παρασκευή. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται επίσης να πράξει το ίδιο σύντομα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε αισιόδοξος για τις σχέσεις με το Πεκίνο: «Οι Κινέζοι θέλουν να είναι συντονιστές, όχι διαμεσολαβητές. Είναι ένας ρόλος που πρέπει να ενθαρρυνθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments